Az alma krémessé és lággyá teszi. Ugyanakkor mégsem ázik el, hanem kívül ropog, belül pedig omlós.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 40 perc
Összesen: 1 óra 40 perc
Adag: 12 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,75 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dkg élesztő
  • egy csipet

A töltelékhez:

  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 db nagyobb alma
  • búzadara
  • cukor
  • fahéj

Elkészítés:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a vajat, a felfutott élesztőt, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, esetleg tejet és könnyen kezelhető tésztát készítünk.
  • Meleg helyen, letakarva, 40 perc alatt jól megkelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, fahéjjal és cukorral ízlés szerint ízesítjük, a vajat megolvasztjuk.
  • Ha a tésztánk eleget pihent lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük egy kis olvasztott vajjal, meghintjük búzadarával (vékonyan), hogy az alma ne tudja ellágyítani.
  • Az almát kicsavarjuk, a levét leöntjük és a tölteléket a tésztára halmozzuk. Egyenletesen elosztjuk, majd szorosan feltekerjük.
  • Ízlés szerinti vastagságúra vágjuk. Körülbelül kétujjnyi vastagra érdemes.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymáshoz nem túl közel.
  • Előmelegített sütőben, 180°-on, 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Sülés után fahéjas, vagy vaníliás cukorral hinthetjük meg.

Fanni Fanni
megosztás

Mutatós desszert, amely Boldog községének hagyományait erősíti.

Rögtön puha palacsintatészta, ami nem ragad le, nem szakad szét, és könnyen süthető.

A kedvenc süteményeim egyike, amit mindig a nagynénim készít el nekem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .