Az alma mindig jó párosítás tud lenni a dióval. Ez mutatkozik meg ebben a csavart sütiben is.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 20 perc
Pihentetés 30 perc
Összesen: 1 óra 20 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • egy csipet
  • 5 dkg cukor

A töltelékhez:

  • 4 db nagyobb méretű alma
  • ízlés szerint kb. 1 tk. fahéj
  • 5 dkg cukor
  • 3 ek darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, körülbelül 1-2 dkg cukor hozzáadásával.
  • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a cukor maradékát, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást.
  • Jól összegyúrjuk, és meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
  • Amíg pihen a tésztánk, addig elkészítjük a tölteléket.
  • Az almákat megtisztítjuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Megvárjuk, hogy levet eresszen, majd leöntjük és jól kicsavarjuk.
  • A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. A tészta egyik felére halmozzuk a tölteléket, majd megszórjuk a darált dióval.
  • Ráhajtjuk a tészta másik felét és körülbelül 1,5-2 cm vastagságú csíkokra vágjuk, majd egyesével megtekerjük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen helyük kelni.
  • A tepsiben egy picit újra kelesztjük.
  • Megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben, 170°-on, 20 perc alatt készre sütjük.

Fanni Fanni
megosztás

Puha, mézes tészta. Finom vaníliás, tejes krém.

A sokak által mumusként kezelt népszerű étel általam sűrűn készített változata.

Egy régi, öreg, besárgult papíron találtam ezt a receptet. Először megdöbbenten olvastam, hogy valóban pálinka kell hozzá, aztán amikor kipróbáltam, egyből rájöttem, hogy miért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .