Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 1 óra
Pihentetés 1 óra 30 perc
Összesen: 3 óra
Adag: 1 kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 - 7 dl víz
  • 4 dkg élesztő
  • 2 - 3 dkg

Elkészítés:

  • A sütés előtti este 40 dkg lisztet összekeverünk 3 dl vízzel és 2 dkg élesztővel. Egy folpackkal letakarva a konyhaasztalon pihentetjük a reggeli sütésig.
  • Reggel hozzáadjuk a maradék lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót  és felengedjük a 3 dl vízzel. Jól összegyúrjuk, majd a kezünkkel addig dagasztjuk, amíg a kenyértésztánk el nem válik az edény oldaláról.  Szükség a megfelelő állag elérése érdekében a lisztet és a vizet igény szerint pótolhatjuk. Miután bedagasztottuk meleg helyen, letakarva 2x 30 percet kelesztjük, az első kelesztés után megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen.
  • Lisztezett deszkán igény szerint formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újabb 30 percet kelesztjük.  Miután végleg megkelt vízzel alaposan lespricceljük, igény szerint a tetejét bevágjuk.
  • Előmelegített, 180°-os sütőbe tesszük, a tetejét alufóliával letakarjuk. Tűpróbáig sütjük, miután a tészta majdnem készre sült, levesszük a tetejéről az alufóliát és megpirítjuk.
  • A forró kenyeret egy rácsra helyezzük, és vízzel alaposan lespricceljük.

Fanni Fanni
megosztás

Az angol reggelik elengedhetetlen kelléke.

Kiváló színfoltja lehet egy szürke, hétköznapi reggelinek.

Császárzsemle, egy finom reggeli, vagy egy uzsonna tökéletes kiegészítője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .