Az alma krémessé és lággyá teszi. Ugyanakkor mégsem ázik el, hanem kívül ropog, belül pedig omlós.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés: 40 perc
Összesen: 1 óra 40 perc
Adag: 12 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,75 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dkg élesztő
  • egy csipet

A töltelékhez:

  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 db nagyobb alma
  • búzadara
  • cukor
  • fahéj

Elkészítés:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a vajat, a felfutott élesztőt, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, esetleg tejet és könnyen kezelhető tésztát készítünk.
  • Meleg helyen, letakarva, 40 perc alatt jól megkelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, fahéjjal és cukorral ízlés szerint ízesítjük, a vajat megolvasztjuk.
  • Ha a tésztánk eleget pihent lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük egy kis olvasztott vajjal, meghintjük búzadarával (vékonyan), hogy az alma ne tudja ellágyítani.
  • Az almát kicsavarjuk, a levét leöntjük és a tölteléket a tésztára halmozzuk. Egyenletesen elosztjuk, majd szorosan feltekerjük.
  • Ízlés szerinti vastagságúra vágjuk. Körülbelül kétujjnyi vastagra érdemes.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymáshoz nem túl közel.
  • Előmelegített sütőben, 180°-on, 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Sülés után fahéjas, vagy vaníliás cukorral hinthetjük meg.

Fanni Fanni
megosztás

Kívül ropog, belül folyik az almás töltelék. Tökéletes kiegészítője lehet egy beszélgetős délutánnak.

Omlósságával kiérdemli a helyét, akár egy ünnepi asztalon is.

Anyukám specialitása a sajttorta. Ezek közül az egyik kedvencünk az epres változat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .