Bizonyára senkinek sem kell külön bemutatni ezt a harmonikus, ámbár különleges ízvilággal rendelkező görög nemzeti ételt.

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 4

Hozzávalók:

A raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 - 3 ek. olíva olaj
  • 60 dkg darálthús (sertés/marha/bárány vegyesen)
  • 2 - 3 db paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 dl vörösbor
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • egy csipet őrölt görög széna
  • egy csipet őrölt római kömény
  • egy kis csipet fahéj
  • kevés szerecsendió
  • ízlés szerint őrölt chili

A rétegezéshez:

  • 3 db padlizsán
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • olíva olaj

A besamelhez:

  • kb. 5 dkg vaj
  • kb. 5 dkg liszt
  • kb. 6 -7 dl tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • egy csipet szerecsendió

A tetejére

  • 20 dkg saganaki (görög sajt, nagyobb bevásárlóközpontokban kapható) - természetesen más sajt is megfelelő

Elkészítés:

A ragu elkészítése
  • A hagymákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és az olajon megpároljuk.
  • Ha ahagymák kellően elkészültek, akkor hozzáadjuk a darálthúst és egy picit azt is megpirítjuk.
  • Ezt követően hozzáadjuk a fűszereket, illetőleg a 2-3 db előzőleg apró kockára vágott paradicsomot. Felöltjük a paradicsomlével, a borral és szükség esetén adunk hozzá egy pici vizet is.
  • Addig főzzük fedő alatt, míg meg nem puhul, majd a fedő levétele után sűrű, finom fűszeres raguvá főzzük.
Padlizsán előkészítése:
  • Közben a padlizsánokat alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket.
  • Vékonyan sózzuk, borsozzuk, majd egy pici olíva olajjal való meglocsolás után, nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük.
Besamel elkészítése:
  • A besamelhez egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és ezt az egészet egy kicsit megpirítjuk.
  • A tej fokozatosadagolásával és folyamatos kevergetés mellett szép fényes mártást kapunk.
  • Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
Összeállítás:
  • Végül már csak össze kell pakolnunk az elkészült elemekből az ételt.
  • Egy hőálló tálat kivajazunk. Alulra padlizsánokat helyezünk, majd jöhet rá a darálthúsos ragu, erre pedig a besamel.
  • Addig ismételjük ezt,amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére bőven maradjon a besamelből.
  • A tetejére reszeljük a saganakit, vagy bármilyen más sajtot és előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Fanni Fanni

A karalábés ételek kedvelőinek. Igazi téli csemege, csupa vitaminbomba.

Igazi nosztalgikus étel, ami tökéletes párosítás egy főzelékkel, de egy szelet kenyérre helyezve is igazi csemege.

Családi hagyományok révén készül nálunk ez az igen kedvelt árpagyöngyös káposzta, amelynek receptje a családban régi idők óta generációkról generációkra száll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .