A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

 

Előkészület: 1 óra 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 3 óra
Adag: 10 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 - 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 3 ek. cukor

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj

A rétegezéshez:

  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • porcukor

Elkészítés:

  • A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk. Az élesztőt egypici langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe egy mélyedést készítünk és beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a tejfölt is. Végül hozzáöntjük a langyos tejet és a dagasztógép segítségével elkészítjük a tésztát. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Ehhez nagyjából 1 órára lesz szükségünk.
  • Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket. Ehhez darált mandulára van szükségünk. Sajnos nekem nem volt, de rövid idő alatt lereszeltem. Hozzáadtam a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és jól elkevertem.
  • A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítjuk és 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként szinte hártya vékonyságúra nyújtjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon ki a tésztánk. A nyújthatóság érdekében folyamatosan lisztezzünk alá.
  • Az összeállításhoz és a rétegezéshez szükségünk lesz kb. 10 dkg vajra. A felületet, ahová a tésztát fektetjük alaposan letisztítjuk. Az első tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszük a következőt, azt is megkenjük, és így tovább, amíg az 5 tésztánk el nem fogy. A tetejét is vajazással zárjuk. Így kapunk nagyon szép, réteges vajas tésztát.
  • Ezt követően feltekerjük, mint egy csigát, és 10 egyenlőrészre osztjuk. Ezután egyenként formázzuk őket.
  • A csiga alját a tetejére felhozzuk, majd az ujjunk segítségével egy mélyedést készítünk a csigákba, amit az előzőleg elkészített mandulával töltünk meg, nagyjából 2 teáskanálnyi fog beleférni. A tészta széleit jó szorosan összecsípjük, hogy ne hulljon ki a töltelék, majd megfordítjuk, és kész is a formánk.
  • A tészta széleit jó szorosan összecsípjük, hogy ne hulljon ki a töltelék, majd megfordítjuk, és kész is a formánk.
  • Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben,körülbelül 170°-on készre sütjük.
  • Ha kihűlt, akkor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.
  • Másnapis istenien puha marad.
Fanni Fanni
megosztás

A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

Nagyon szeretjük az ökörszemet, és gondoltam, hogy elkészítem házilag. Annyira finom lett, hogy hamarosan újabb adagot csinálok.

Foszlós tésztájú, sós kalács, tökéletes kiegészítője egy finom reggelinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .