A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

Előkészület: 20 perc
Főzés/Sütés: 40 perc
Pihentetés: 1 óra 30 perc
Összesen: 2 óra 30 perc
Adag: 6 db

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 3 dl víz
  • 5 ek. vaj
  • egy csapott ek.

Elkészítés:

  • 1,5 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  • Közben a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és a maradék langyos vízzel jól bedagasztjuk.
  • Hozzákanalazzuk az 4 evőkanál olvasztott vajat, újra átgyúrjuk és 1 órán keresztül letakarva, meleg helyen pihentetjük és kelesztjük.
  • Az 1 óra leteltével újra átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Egyesével cipókat formálunk. (Olajos kézzel könnyebben formálható.)
  • Vízzel permetezett sütőpapírra helyezzük, egymáshoz nem túl közel- helyet hagyva a kelésnek. A tepsiben újabb 40 percet kelesztjük Sütés előtt hideg vízzel spricceljük le.
  • Körülbelül 40 percig előmelegített sütőben 180°-on arany-barnára sütjük.
  • Sülés után újra lespricceljük hideg vízzel, és hideg helyre tesszük. Ettől lesz cserepes a zsemlénk.

Fanni Fanni

Aki ezt a kenyeret kipróbálja soha többet nem akar majd boltit enni. Kellően ropogós külső, lágy belső. Tökéletes.

A sütés főzés szeretete mellett, ami engem leginkább jellemez az az utazások iránti rajongás. Ennek ötvözete bújik most meg ebben az azerbajdzsáni péksütiben.

A legfinomabb sajtos kifli, amit valaha ettünk. Omlós, puha, kívül mégis roppan és iszonyatosan sajtos.

Hozzászólások
  • A zsemle recept hozzávalóiban víz szerepel a leírásban viszont ” maradék langyos tejjel jól bedagasztjuk ” . Szerintem elírás történt !
    Amúgy isteniek a receptek , kár , hogy kevés van fent !

    • Kedves Bernadett!

      Köszönöm az észrevételt, vízzel dagasztjuk be, javítottam is. Az oldalon a receptek folyamatosan bővülnek, igyekszem naponta új recepteket hozni! A zsemlét pedig érdemes elkészíteni, mert tényleg nagyon finom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .