Galuska egy kicsit másképp, sajtszószba burkolva.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Összesen: 1 óra
Adag: 4

Hozzávalók:

A galuskához:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 2 - 3 dl víz
  • 1 - 2 ek. olaj

A mártáshoz:

  • 30 dkg sonka
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 db tömlős krémsajt
  • 15 dkg saj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 4 dl tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 csipet cukor

Elkészítés:

Galuska:
  • A lisztet kimérjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, a tojásokat és kisebb adagonként kevergetés mellett az igény szerinti 2-3 dl langyos vizet. Laza mozdulatokkal jól elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk még vízzel hígíthatjuk.
  • Felteszünk egy lábasban vizet forrni. A víz fölé helyezzük a nokedli szaggatót, és a forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a nokedlit. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor feltehetően el is készültek a galuskák.
  • Tipp: ne főzzük túl, mert különben teljesen más, lisztes íze lesz.
  • Ezután leszűrjük őket, és a szűrőben hidegebb hőmérsékletű vízzel átöblítjük. Egy nagyobb tálba helyezzük, ahol a 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk őket, hogy ne ragadjanak össze.
A mártás:
  • A sonkát apró kockára vágjuk, egy kevés olajon megfuttatjuk majd félretesszük.
  • A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál lisztet és folyamatos kevergetés mellett, apródonként hozzáadjuk a tejet. Tehát egy besamel mártást készítünk, közepes sűrűségűre.
  • Ha simára kevertük, akkor  sóval, cukorral, borssal, ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. Belenyomjuk a krémsajtot és egy fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk az 1 gerezd fokhagymát is.
  • Ha kész az alapmártásunk, akkor  hozzáadjuk a reszelt sajtot, az előre lepirított sonkát és a kukoricát, majd összeforraljuk.
  • Ha elkészültünk beleforgatjuk a nokedlit és tálaláskor reszelt sajttal hintjük meg.

Fanni Fanni
megosztás

A bolognai spagettit mindenki másképp készíti. Sokféle változatot próbáltunk már, de nekünk ez a kedvencünk.

Selymes, laktató és ízletes tészta. Jól harmonizál a pesztó és a cukkíni együttese.

Nagyon egyszerű, ámbár annál finomabb étel. A legjobb, ha jól le van sütve a káposzta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .