Galuska egy kicsit másképp, sajtszószba burkolva.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 30 perc
Összesen: 1 óra
Adag: 4

Hozzávalók:

A galuskához:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 2 - 3 dl víz
  • 1 - 2 ek. olaj

A mártáshoz:

  • 30 dkg sonka
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 db tömlős krémsajt
  • 15 dkg saj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 4 dl tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 csipet cukor

Elkészítés:

Galuska:
  • A lisztet kimérjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, a tojásokat és kisebb adagonként kevergetés mellett az igény szerinti 2-3 dl langyos vizet. Laza mozdulatokkal jól elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk még vízzel hígíthatjuk.
  • Felteszünk egy lábasban vizet forrni. A víz fölé helyezzük a nokedli szaggatót, és a forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a nokedlit. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor feltehetően el is készültek a galuskák.
  • Tipp: ne főzzük túl, mert különben teljesen más, lisztes íze lesz.
  • Ezután leszűrjük őket, és a szűrőben hidegebb hőmérsékletű vízzel átöblítjük. Egy nagyobb tálba helyezzük, ahol a 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk őket, hogy ne ragadjanak össze.
A mártás:
  • A sonkát apró kockára vágjuk, egy kevés olajon megfuttatjuk majd félretesszük.
  • A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál lisztet és folyamatos kevergetés mellett, apródonként hozzáadjuk a tejet. Tehát egy besamel mártást készítünk, közepes sűrűségűre.
  • Ha simára kevertük, akkor  sóval, cukorral, borssal, ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. Belenyomjuk a krémsajtot és egy fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk az 1 gerezd fokhagymát is.
  • Ha kész az alapmártásunk, akkor  hozzáadjuk a reszelt sajtot, az előre lepirított sonkát és a kukoricát, majd összeforraljuk.
  • Ha elkészültünk beleforgatjuk a nokedlit és tálaláskor reszelt sajttal hintjük meg.

Fanni Fanni
megosztás

Rögtönzött tésztaétel készült ma nálunk, de olyan nagy sikere volt, hogy többször is el fogom készíteni.

Egy gyors és finom carbonara recept, ami az első elkészítést követően garantáltan bekerül a repertoárba.

Falatnyi Kína- egy szürke hétköznap színfoltja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.