Nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz a medvehagyma és a besamel együttese.

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 1 óra
Összesen: 2 óra
Adag: 4

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 50 dkg gomba
  • 1 - 2 kisebb cukkini
  • 1 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • ízlés szerint
  • ízlész szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint oregánó
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint bzsalikom (ha van lehetőségünk, akkor használjünk frisset)
  • 3 - 4 dl paradicsomylé (ha van, akkor házi)
  • 0,5 - 10 tk. mustár

A besamel mártáshoz:

  • 5-6 dkg vaj
  • 2-3 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fekete bors

A tetejére és a rétegek közé:

  • 40 dkg trappista sajt

Elkészítés:

  • Először elkészítjük a zöldséges ragut. A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Közben beletesszük a felkockázott friss paradicsomot is, majd hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és késes aprítóval felaprított gombát és cukkinit. 
  • Ezt egy kicsit megpirítunk, majd fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és köménnyel is. Hozzáadjuk a mustárt és a 2 gerezd zúzott fokhagymát, felöntjük a 3-4 paradicsomlével, adunk hozzá egy pici vizet is, és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és kellően sűrű ragut nem kapunk. A fűszereket közben szükség szerint pótolhatjuk.
  • A besamelhez a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a 2-3 evőkanál lisztet és elkeverjük. Felöntjük apránként a tejjel és sűrű mártást készítünk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • Ha ezzel megvagyunk, már össze is állíthatjuk az ételünket. Egy hőálló edényt vékonyan kivajazunk. Az aljára 3-4 evőkanál zöldséges ragut teszünk. Erre jön rá az első réteg lasagne lap, amire a zöldséges ragut tesszük, majd a zöldséges ragu tetejére teszünk a besamel mártásból erre kerül vékonyan sajt, majd arra újabb lasagne lap és így tovább, amig a lap és a ragu el nem fogy.
  • A tetejét lappal zárjuk, amire besamelt teszünk, vastagon megszórjuk sajttal, díszítésként pedig tehetünk rá paradicsom karikákat is. Előmelegített sütőben, körülbelül 170°-on, alufóliával letakarva 1 óra alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha egy kés segítségével beleszúrunk, és puhának érezzük, a teteje pedig egy picit meg van pirulva.

 

 

Fanni Fanni

Selymes, laktató és ízletes tészta. Jól harmonizál a pesztó és a cukkíni együttese.

Köretként, vagy akár önálló ételként is megállja a helyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .