Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.

Előkészület: 20 perc
Pihentetés: 1 óra
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 1 gáztepsihez

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg rétesliszt
  • 15 - 20 dkg reszelt trappista sajt
  • 4 - 5 db közepes méretű főttkrumpli
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 ek.
  • 1 csipet cukor
  • igény szerint tej (gyúrható legyen)

A nyújtáshoz:

  • 1 kocka margarin (25 dkg)

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pedig egy kis langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.
  • A megfőtt krumplikat krumplinyomó segítségével a tálba nyomjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt, az 1 evőkanál kacsazsírt, a sót  és a reszelt sajtot.  Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta összeálljon, és jól gyúrható legyen.
  • A tésztát 20-30 percet letakarva, meleg helyen pihentetjük. A pihentetést követően lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk,  a margarint felolvasztjuk és 1/3 részével megkenjük a nyújtott tésztát. 2-3x egymásra hajtjuk, majd újból pihentetjük 20-30 percet. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a margarin háromszori adagolásra el nem fogy.
  • Ezt követően 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, és igény szerinti méretűre szaggatjuk egy lisztezett pogácsaszaggató segítségével.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170°-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Fanni Fanni
megosztás

Sokunk nagy kedvence az alap vajdasági sós recept. Egy picit tovább gondoltam, így született meg ez a különleges, nagyon finom és egyben dekoratív verzió.

Gyors, délutáni ropogtatni való. Ropogós és nagyon sajtos.

Régóta kerestük a tökéletes sajtos rúd receptjét, mivel nagy kedvenc nálunk. Ez a recept nagy sikert aratott a családban, azóta csak ezt sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .