Anyukám kedvenc sós süteménye. Kívül ropog, belül puha, és nagyon sajtos.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 25 perc
Összesen: 55 perc
Adag: 20 - 25 db

Hozzávalók:

Tészta:

  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • egy csipet cukor
  • 5 dl tej
  • 1 dl olaj

Töltelék:

  • 25 dkg margarin
  • 2 db nagyobb tojás sárgája
  • 1 ek.
  • 10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 20 dkg sajt
  • ízlés szerint köménymag
  • ízlés szerint napraforgómag

Elkészítés:

  • Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk  2 dl cukros, langyos tejben.
  • Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedagasztjuk.
  • A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell.
  • Közben elkészítjük a tölteléket is. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot is.
  • A 4 részre osztott tésztát egyesével kinyújtjuk. A tölteték negyed részével megkenjük, és feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
  • A tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal  megszórjuk.
  • Tipp: pirított napraforgómaggal meghintve az igazi.
  • Előmelegített sütőben 180°-on 20-25 perc alatt készre sütjük.

Fanni Fanni
megosztás

A törökök ezt a szezámmaggal megszórt kenyeret előszeretettel sütik ramadán idején. Kívül ropog, belül pedig hihetetlenül puha.

Gyors, délutáni ropogtatni való. Ropogós és nagyon sajtos.

Indiai lepénykenyér, ami ropogósságának köszönhetően nem csak indiai ételekhez passzol.

Hozzászólások
  • Ma megsütöttem a vajdasági sós sütit, nagyon finom lett .Kérdezném ,hogy a tölteléknek felhasznált margarint lehetne kenhető sat tal ,tojással keverni ,és ugy kenni a tésztára? A margarinnal nekem túl zsiros. Legközelebbi sütéskor kipróbálom ,es megosztom veled.Köszi a receptet.

    • Kedves Ica!

      Sajtkrémmel még nem próbáltam, de jól hangzik, feltéve,hogy nem folyik ki. Kipróbálás után mindenképp várom a véleményt! Aztán ha bevált, újítok én is. 🙂

    • Szerintem a tojás összetartja a sajtkrémet is, úgyhogy működhet azzal is.

  • Nekem az a tapasztalatom, hogy a margarinok minősége nagyon rossz manapság, a sütemények sokkal zsírosabbak lesznek. Margarin helyett én vajat használok minden sütemény elkészítésénél.

    • Kedves Irén!

      A vajdasági sós süti elkészítésénél természetesen vaj is használható a margarin helyett! Érdemes kipróbálni! Jó sütést kívánok! 🙂

  • Kedves Ica! Ma épp én is ilyet sütöttem ! Kapros túrós változatban, pizzakrémes, és sajtkrémesen. Isteni finom! 🙂

  • Nem bántam meg, hogy kipróbáltam ezt az isteni sajtost! Igaz, először csak 1/2 adagot sütöttem, mert csak ketten voltunk rá és maradt is másnapra, de még akkor is finom volt. Én margarint semmi pénzért nem használnék, semmihez…. így vajjal készült, maximálisan jól működik vele. Valamint a töltelékbe még vegyesen vörös cheddart és trappistát tettem, a tetejét szezámmal/sajttal szórtam. Köszönöm a receptet!

    • Kedves Ilona!

      Érdmes kipróbálni, nagyon finom! Keleszteni tényleg nem kell, elég neki a sütő melege! 🙂

      Üdv,

      Otthon ízei

    • Kedves Ernő és Évi!

      A tészába nem szükséges.

      Üdv,

      Otthon ízei

  • Én tegnap sütöttem, füstölt sajtosat is csináltam az is nagyon finom. Amikor sül tényleg margarinosnak tűnik, De én azonnal Rácsra papírtörlőre szedem ki és ahogy hűl teljesen eltűnik az a margarinos hatás. KöKöszönöm a receptet!

    • Kedves Ildikó!

      Örülök, hogy ízlett!

      Remélem a többi recept között is találsz még olyat, ami elnyeri tetszésed! 🙂

      Fanni

  • Ezt a nagyon finom tésztát mivel lehet még tölteni??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .