2019. október 12-13 között került megrendezésre a VII. Magyar Sajtmustra, melynek méltó helyszínéül szolgált a Budafokon található Törley Pezsgőmanufaktúra, illetőleg annak 100 éves falai.

Október 12-13 között került megrendezésre a VII. Magyar Sajtmustra, melynek méltó helyszínéül szolgált a Budafokon található Törley Pezsgőmanufaktúra, illetőleg annak 100 éves falai. A Sajtmustrát tulajdonképp egy sajtverseny előzte meg október 11-én, pénteken, ahol 128 sajtminta közül 38 sajtbíra díjazta a legjobbakat. A bírálatban több nemzetközi szakember is közreműködött, többek között Svájcból, Csehországból és a Vajdaságból is. Annak köszönhetően, hogy a sajtverseny már a Mustrát megelőző napon lezajlott, a Mustra első napja tulajdonképpen 11:30-kor az eredményhirdetéssel indulhatott, így a látogatók már tudatosan nézelődhettek, vásárolhattak, kóstolhattak akár a nyertes sajtokból is.

Hogy mi is tulajdonképp a Magyar Sajtmustra?

  • Sajtverseny: magyar sajtok melyeket nemzetközi zsűri bírál el, szakmai szempontok szerint
  • Gourmet Sajtkonyha: ahol lehetőség nyílt ínyenc ételek megkóstolására, melyek természetesen a sajtra épülnek (óriás sajt belsejében készült rizottó, tészta…)
  • Sajtműhely: gyakorlatilag ez nem más, mint betekintés a sajtkészítés folyamatába, ahol igazi sajtkészítők, több éves (sokszor több tíz éves) tapasztalat alapján osztották meg színes előadások formájában a sajtkészítés kulisszatitkait, apró finomságait
  • Sajtvásár: a legtöbb Kárpát-medencei sajtkészítő jelen volt a vásáron
  • Sajt és pezsgő: interaktív előadás a sajt és pezsgő összekóstolásáról
  • Ezen felül pedig a gyermekkel érkező családok számára kreatív játszótér állt rendelkezésre, valamint a jó hangulatról utcazene formájában gondoskodtak (swing és gipsy jazz műfajában)

Jómagam a Mustra első napján, szombaton látogattam el a rendezvényre. Már az első néhány lépés megtétele után lehetett érezni, hogy nagyon kellemes, finom sajt illat száll az ódon, sokat megélt falak között. Minden sajtkészítő igényes, egy ilyen rendezvénytől elvárható, magas minőségű sajtpulttal rendelkezett, ahol a látogatók kedvükre vásárolhattak különféle, sokszor nagyon különleges és ritka sajtok közül, melynek tulajdonképp csak a képzeletük, illetőleg nyilvánvalóan a pénztárcájuk szabhatott határt. A készítők hozzájuk odalépve szívesen válaszoltak bármilyen sajttal kapcsolatos kérdésre és meséltek az egyes sajtokról. Arról, hogy mit lehet, illetve mit érdemes róluk tudni, esetlegesen a készítési folyamatokról is. Szinte mindenki, kivétel nélkül igen mosolygós és segítőkész volt, mindenhol lehetett kóstolni.  Megérkezésünkkor pont sikerült elcsípnünk egy sajtkészítési bemutatót, ahol az előadó kellő részletességgel és nagy lelkesedéssel avatta be az érdeklődőket a sajtkészítési folyamatba egészen a tej megalvadásától kezdődően. Nagyon hangulatban telt tehát a vásár illetőleg a napközbeni bemutatók.A szervezőknek köszönhetően részt vettem az első napon megtartott „Sajt és Pezsgő” című interaktív előadáson, ahol Domián Emese nemzetközi borakadémikus adott iránymutatást  a sajt és a pezsgő összekóstolásához. Az előadáson megtudhattuk, hogy a borokhoz ugyebár köztudottan jól passzolnak a sajtok, a sörökhöz is többé-kevésbé egyszerűbb sajtot párosítani, azonban talán mondhatjuk, hogy pezsgő és a sajt párosítása a legnehezebb. A kóstoló alatt 7 különböző pezsgő érkezett 7 különböző sajttal, amik igényesen találva, esztétikusan érkeztek meg, az előzőleg már megterített asztalokhoz.

Akkor nézzük, hogy mi mindent is kóstolhattunk valójában:

Elsőként egy finom CAMAMBERT sajtot kóstolhattunk, amely tehéntejből készült az Igmándi Sajtműhely jóvoltából, melyhez FRANCOIS PRESIDENT BRUT pezsgő érkezett. A sajt állaga és a pezsgő finom savassága nagyon jól kiegészítették egymást.

Második körben szintén egy FRANCOIS PRESIDENT pezsgőt kóstolhattunk, de ezúttal rozét, a sajt pedig egy CHÉVRE, friss kecskesajt volt, amely a KECSKEHÁZ Sajtműhelytől érkezett. A rozé abszolút passzolt ehhez a tipikus kellemes kecsekesajt ízhez, így izgatottan vártuk a harmadik párosítást.

A La Fattoria di Mezőtúr jóvoltából RICOTTA került az asztalra, a pezsgő pedig HUNGÁRIA ZÖLD VELTELINI BRUT (limited edition) volt, tehát ismét egy lágy, krémes állagú sajt társult egy fehér pezsgőhöz.

Negyedikként LAJTA sajtot kóstolhattunk a Tebike Kft.-től, ezt pedig egy nyerspezsgő, LOUIS FRANCOIS BRUT NATURE kísérte. A Lajta sajt, amely rúzzsal érlelt nevét a Lajta folyóról kapta, mely meglehetősen karakteres ízvilággal rendelkezik, így jól harmonizált a nyers pezsgővel.A mezőny vége felé közeledve Ficsor Árpád KEMÉNY PARASZT SAJTja került terítékre, egy pohár FRANCOIS PRESIDENT BLANC DE NOIR BRUT pezsgővel. A sajt gyakorlatilag számomra közel parmezán keménységű volt, ami nekem különösen finom volt, és tökéletesen passzolt hozzá a választott pezsgő is.

Hatodikként  újból egy nyers pezsgő kísérte a sajtot, mégpedig  egy pohár L. FR. NOIR ROSÉ BRUT NATURE. A sajtok közül a pezsgő mellé egy NYERSTEJES BIVALYSAJT-ra esett a választás, amely érett, 2 éves sajt, Kiss Ferenc sajtműhelyéből.

Őszintén bevallva számomra a legtökéletesebb párosítás a hetedik, és egyben utolsó volt. Ekkor egy pohár TÖRLEY TOKAJI DOUX TRANSVASÉE pezsgőhöz Tóth Tamás Antal KÉK ARANY elnevezésű kéksajtját kóstolhattuk össze. Gyakorlatilag egy markáns, megosztó sajtízről van szó, amelyből kis mennyiség is elég ahhoz, hogy tökéletesen kifejtse a hatását, akár kóstolásra, akár ételben is. A pezsgő pedig tulajdonképp egy másik szélsőség volt, meglehetősen édes, finom, karakteres ízzel. E két mondhatni szélsőség olyan összhangba lépett egymással, amit előtte el sem tudtam volna képzelni, így azt gondolom, hogy számomra a későbbiek során is kedvenc marad.

Tehát összeségében nagyon jó hangulatú napot töltöttünk a Törley Manufaktúra falai között, nagyon finom sajtokat és pezsgőket kóstoltunk, és sok új információhoz jutottunk a sajtkészítés területén is. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy jövőre, 2020-ban látogasson ki a VIII. Magyar Sajtmustrára, ha még nem jutott ki eddig, akkor azért, ha pedig már volt, akkor természetesen mondanom sem kell, hogy miért is érdemes 🙂

A Sajtmustra weboldala ide, a Facebook oldala pedig ide kattintva érhető el, ha esetlegesen bővebb információra van szükségetek.

A bejegyzés részvételi lehetőséggel támogatott tartalom, reklám.

Fanni Fanni

Nagyon fontos, hogy ebben a melegben gondoskodjunk a megfelelő folyadék bevitelről.

Nemsokára rajtol az idei Strand Fesztivál!

Kíváló lekvárok, szörpök, amelyek gondossággal, odafigyeléssel, és magas minőség szem előtt tartásával készülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .