Hiányzik belőle valami? Vagy csak különlegesebbé tennéd? Szereted a csípőset? Akkor muszáj megismerned a Chili Hungaria Manufaktúra termékeit.

Február 8 és 10 között rendezték meg Budapesten, a Szabadság téren a XII. Mangalica fesztivált. A rendezvény keretében nagyon sok különlegességgel, kézműves termékkel találkozhattunk. Köztük sajtokkal, kolbászokkal, krémekkel, szószókkal, és mézekkel is. 

Ennek kapcsán ismerkedtem meg a Chili Hungária Manufaktúra nagyon kedves tulajdonosaival, akikkel egy picit beszélgetésbe elegyedtünk a termékeikkel, főzéssel, gasztronómiával kapcsolatban. Ahhoz, hogy őket megismerjük egészen Kabáig, Hajdú-Bihar megyei településig kell elkalandoznunk.

A Manufaktúra 2011 óta van jelen a kézműves élelmiszer piacon. Megszületése ahhoz köthető, hogy a tulajdonosok magas feldolgozottságú, mindenféle előírásnak megfelelő kézműves terméket kívántak létrehozni, amely a vásárlók igényét minden tekintetben kielégíti.

A termékek felhasználása során meggyőződtem róla, hogy ezt a célt valóban sikerült is elérni, hiszen nagyon jó minőségű termékekkel van dolgunk. A széles kínálatnak köszönhetően pedig mindenki megtalálja a kedvére valót, a csípőstől kezdve egészen a legerősebb szószokig, krémekig.

A vállalkozás különlegessége, hogy a készítés során a saját kertészetükben nevelt zöldségek kerülnek feldolgozásra, mégpedig úgy, hogy ennek során ötvözésre kerülnek a tradicionális módszerek és a modern, korszerű technológiák. Fontos kiemelni, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a biológiai növényvédelemre, amely napjainkban már nagyon fontos, szinte elengedhetetlen feltétel.

A termesztett fajták között szerepel : Habanero, Jalapeno, Bhut Jolokia, Trinidad Skorpio Moruga, Carolina Reaper, de mindig igyekeznek újabb és újabb fajtákat termeszteni, ennek köszönhető, hogy a választék eléri a húsz-harminc fajtát is. 

A termékek minőségét jelzi, hogy már több díjat is sikerült begyűjteniük, hiszen több versenyen is nagyszerű helyezést értek el.

Ezek közül néhány:

  • 2013-ban Hajdú Bihar Megyei Minőségi termékdíj – a Hajdú- Bihar Megyei Terméktanácstól
  • 2015-ban az Egyesült Államokban rendezett World Hot Sauce Awards-on indultak, ahol közel száz gyártó, több mint kétszáznegyven terméke közül a Spirit of Attila szószuk a kategóriájában világbajnok lett
  • 2015 szeptemberében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Magyar Kézműves Remek címmel ismerte el munkájukat
  • 2016-ban New Yorkban megrendezett The Hot Pepper Awardson a Hab’n’go kategória harmadik helyezést ért el
  • 2016-ban a World Hot Sauce Awards-on a Kabai Tüzes Mennykő a kategóriájában második lett
  • 2017-ben az Édes-csípés chiliszósz és az Aranyszarvas chili szószuk megnyerte a világbajnokságot

A tulajdonosok jóvoltából került hozzám néhány igen pikáns, különleges darab a termékek közül, ezek pedig a következők voltak:

  • Spirit of Attila:

Ez egy meglehetősen erős, magyaros ízvilágú chiliszósz. Különlegessége, hogy a csípősség érzet nem hirtelen jelentkezik, hanem fokozatosan fejti ki hatását. Ennek köszönhetőn nagyon picit is elég az ételbe tennünk ahhoz, hogy elérjük a kellő csípősséget, így nagyon sokáig használható.

 

  • 424 chili szósz:

Ízvilágát tekintve füstös, barbecue jellegű szósz, amely tökéletesen passzol sültekhez, grillezéshez. Az Attilával ellentétben a csípős íz itt nem fokozatosan jelentkezik. Először egy kellemes, édeskés ízt érzünk, majd a végén sejlik fel egy határozott csípős behatás, ami tartósan fenn is marad. Erősségét tekintve egy picit enyhébb, mint a Spirit of Attila.

 

  • Édes csípés chili szósz:

A három szósz közül az erőssége ennek a legenyhébb, de az én ízlelőbimbóim szerint ez is bőven a „ú, ez nagyon erős” kategóriába tartozik. Tökéletesen passzol sültekhez, nagyon finom mártások készülhetnek belőle vagy akár simán csak felkerülhet kedvenc pizzánkra, szendvicsünkre is.

 

  • Chipotle Füstölt Jalapeno


Ez egy nagyon különleges, maradandó gasztronómiai ízélményt adó kis csoda. Felhasználásának csak a képzeletünk szab határt. Nagyon jól használható ragukba, pácokba, bográcsos ételekbe és bármibe, aminél úgy érezzük, hogy „á, hiányzik belőle valami”.

 

Összességében tapasztalataim alapján bátran mondom, hogy nagyon minőségű, különleges termekről van szó, amelyek nagy segítséget nyújtanak a napjainkban is tartó gasztroforradalomnak.

A termékek széles választéka valóban megfelel  szinte minden igénynek , és nagyon jól felhasználhatók, hiszen a határt csak a képzeletünk szabja. Próbáljátok ki őket bátra, én azt mondom, hogy a csípősségben tuti, hogy nem fogtok csalódni!
Ezúton is köszönöm a termékeket, hamarosan fogtok találkozni nálam felhasználási ötlettel 1-1 receptnél.

 

A weboldalt ide kattintve érthetitek el, a Facebook oldaluk pedig itt található. 

 

 

A bejegyzés termékkel támogatott tartalom, reklám.

Fanni Fanni

Nagyon menő chiliszószokat kóstoltam.

Könnyen használható, mellékíz nélküli édesítőszer, amely ből 0,07 g 1 evőkanál cukornak felel meg!

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg vákuumozni. Ebben a cikkben próbáltam összeszedni a lényeget, hogy mennyi minden szól a vákuumozás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .