Meggyborból készült különlegesség, amit mindenképp meg kell kóstolnod!

Ebben a cikkben a Meccs Meggyfreccs-et szeretném Nektek bemutatni, ami nálam teljes mértékben elnyerte az idei nyár legfinomabb alkoholos frissítője címet.

Ahhoz, hogy a Meccs történetét megismerjük gondolatban egészen Perkátáig, egy Fejér megyei, körülbelül 3800 főt számláló településig kell elkalandoznunk. Ehhez kötődik ugyanis ennek a meglehetősen különleges nyári italnak a készítése.

A Meccsel kapcsolatos részletekről Kiss Zoltánnal, a meggyfreccs megálmodójával beszélgettem.

Honnan is ered tulajdonképpen ennek az egésznek a gondolata?

Igazából az alapgondolat legelőször egy meggybor elkészítésétől indult. Anno, a kertünkben volt meggyfa, sok meggy termett rajta. Nyilván felmerült a gondolat, hogy mi legyen a sorsa? Majd a nagymamám a kezembe adott egy régi receptet, és azt mondta: „Fiam, csinálj belőle meggybort.” Talán azt mondhatom, hogy ez a mozzanat volt, az egésznek az alapja. Azóta persze már a bor sem az alapján a recept alapján készül, de az biztos, hogy mindig emlékezni fogok erre.

Szóval, akkor ha jól értem, meggybor az alapja, és abból készül el a meggyfreccs?

Pontosan, először a meggybor kerül elkészítésre. Utána a meggyborból egyedi  recept alapján a meggyfeccs kerül majd a palackokba, ott történik meg a savasodás. Ez körülbelül a palackozástól számított 2-3 hét elteltével lesz igazán tökéletes. Az említett palackérleléses szénsavasítás, illetőleg a cigánymeggy savassága megköveteli azt, hogy egy picit édesítsük, ehhez a természetes nyírfacukrot választottuk. Tartósítószer használatára pedig nem kerül sor.

Saját gyümölcsösötök van? Vagy honnan kerül hozzátok az alapanyag?

Természetesen magyar meggyel dolgozunk. Már több éve ugyanattól a termelőtől kerül hozzánk a gyümölcs, ami szerencsére Perkátától nem messze található. Mindig kiváló minőségű gyümölcsöt kapunk, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a majdani freccsnek zamatos, valódi meggyes ízvilágot kölcsönözzön.

Említetted, hogy cigánymeggyből készül. Miért erre esett a választás?

A cigánymeggy a legtökéletesebb választás, mint alapanyag. Sok savat tartalmaz, így nagyon finom, száraz meggybort lehet belőle készíteni. Nem beszélve a magas cukortartalmáról, ami szintén elengedhetetlen.

Milyen mennyiségben készült eddig?

Legutóbb 12 ezer üveg készült, 800 karton. Most ennél jóval nagyobb mennyiséggel fogunk dolgozni, körülbelül 40 ezer palackkal.

Családi vállalkozásban dolgoztok?

A gyártás folyamata manufakturális. A családtagok együttes munkájával történik. Mindenkinek megvan a maga feladata. A grafikus dolgokat a bátyám viszi, többek közt az ő érdeme a Meccsen lévő címke is, amit jelenleg anyukám ragaszt fel az üvegekre. Csak minimálisan gépesített az üzem, ahol dolgozunk.

A minimális gépesítés mit jelent?

Alapvetően a folyamat legnagyobb részét a kézi készítés öleli fel. Csak néhány esetben használunk gépeket. Például a palackozáshoz építettem egyet, hogy megkönnyítse a folyamatot.

Építettél egyet? Mesélsz erről is egy kicsit?

Gépészmérnök végzettséggel rendelkezem, így átgondoltam, és összeraktam egy olyat, ami teszi a dolgát és lényegesen nagy terhet vesz le ezzel a vállunkról. Ez ideáig mérnökként dolgoztam, illetőleg mellette egyetemen tanítottam. Azonban hoztam egy döntést, a tanítást feladtam, a mérnökség marad, a többi időt pedig a Meccsnek szentelem.

Van esetleg célközönséged? Kinek készül a Meccs?

Őszintén szólva nincs konkrét célközönség. Azt szeretném, ha minél több embernek ízlene, és örömmel fogyasztanák el a freccset. Az számomra nyilvánvaló, hogy természetesen lesznek olyan emberek, akik azt mondják, hogy hú, ez nagyon finom, és ízlik nekik, de az is nyilvánvaló, hogy lesz olyan is, akinek nem ilyen az ízvilága. De ez így van rendjén.

A Meccset olyan ízűre alkottam meg, amilyen számomra a meggy íze. Egy kicsit savanyú, egy kicsit keserű, és egy picit édes, és mindezt úgy teszi, hogy nem tolakodó, tehát összehangban vannak az ízek. Számomra ilyen a valódi meggy íze.

Mesélsz egy kicsit a nevéről? Honnan ered a Meccs?

Azt szerettem volna, hogy tükrözze a meggy fröccs nevét. Igazából elkezdtem próbálgatni, és valahogy beugrott, hogy Meccs. Talán úgy, hogy „M”, mint meggy és a maradék „eccs” pedig a fröccs helyetti freccs kifejezést adja vissza.

Mik a jövőbeli tervek? Tervezel esetleg új ízeket?

Ami most nagy tervem, és már folyamatban is van, az egy édes verzió megalkotása a Meccsből. Elsősorban ezt azok számára, akik nem kedvelik ezt a kesernyés, frissítő ízvilágot.

Ízek tekintetében gondolatban elkalandoztam, és kacérkodtam a szilvával, mint új ízzel, de ez természetesen még a jövő zenéje.

Hol tudják az emberek megkóstolni, esetleg vásárolni belőle?

Magánszemélyként jelenleg vásárolni nincs lehetőség, azonban kóstolni már egyre több helyen lehet, mind vidéken, mind pedig Budapesten.

Részletes listát itt találtok: https://meggyfreccs.hu/#find-us

Tervezitek esetleg, hogy nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon részt vesztek?

Igen, mindenképp tervezzük. Szeretnénk élni minél több lehetőséggel, ahol megismerkedhetnek az emberek a meggyfreccsel. Ezek az egyeztetések sajnos már csak a jövő évre vonatkoznak, azonban igyekszünk a legtöbb felületen jelen lenni, ha úgy van, akkor pedig természetesen kóstoltatni is.

A végére pedig jöjjenek hát az én tapasztalataim, meglátásaim a Meccsel kapcsolatosan. Természetesen az embert leginkább az első benyomásnak kell meggyőznie, hiszen el kell jutunk oda egy ital esetében, hogy végig nézve az üveget azt érezzük, hogy: „hű, igen, ez jól néz ki, megkóstolnám”. Azt gondolom, ez jelen esetben teljes mértékben helytálló. Igényesen palackozott, a mennyisége is pont megfelelő (330 ml) és üde, bordó színe pedig kívánatossá teszi.

Szóval a csomagolás abszolút megállja a helyét. Nem tolakodó, sokkal inkább sejtető, és talán azt mondhatom, hogy a lehető legnagyobb természetességet tükrözi a maga egyszerűségével együtt. Mindemellett fontos megemlíteni a 3 üveges kiszerelést, ami meglátásom szerint kifejezetten nagyon menő, de tényleg. Elegáns, egyszerű, természetes. Simán tökéletes ajándék lehet akár egy szülinapra, karácsonyra, vagy bármire. Sőt, sokkal, de sokkal ötletesebb tud lenni, mint például egy 10. üveg bor a polcra. Nálam az a kategória, amit simán levennék a polcról, és bárkinek  szívesen adnám. Tetszik az a játékosság, amit a csomagolás kölcsönöz neki, mind a faformával mind pedig az azt átszövő kötelekkel együtt.

Térjünk is rá arra, hogy valójában mi is van belül. Először egy vendéglátó egységben találkoztam a Meccsel, ha jól emlékszem méghozzá egy nagyon finom, sült hal mellé fogyasztottuk el, amihez tökéletesen passzolt. Már akkor azt éreztem, hogy hű, ez valami nagyon különleges, és rögtön tudtam, hogy szívesen kóstolnék még belőle máskor is. Igazi frissítő íze van, és valóban azt adja vissza, amit Kiss Zoli is elmondott: az igazi meggy ízét. Tényleg egy picit savanykás, egy picit keserű, egy picit pedig édes. Az első korty pedig tökéletesen elég arra, hogy utána kívánjuk a többit is.

Savasságát tekintve teljesen rendben van. Nem túlzóan savas, pont annyira, amennyire kell, így hagyja érvényesülni az igazi meggy ízt.

Szóval őszinte leszek, engem teljesen megvett, azt gondolom, hogy számomra ez az idei nyár alkoholos itala.  Tökéletesen passzol egy családi, baráti kertipartihoz, akár egy esti „kiülős” beszélgetéshez is. Mind csomagolás terén, mind pedig ízekben nagyon rendben van. Ami pedig nagyon fontos, hogy e kettő összhangban is van egymással.

Ha van rá lehetőségetek, akkor kóstoljatok meg a freccset, addig is pedig kövessétek őket Facebook-on, ahol elsőként értesülhettek arról, hogy hol bukkan fel a Meccs.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/meccs.meggyfreccs/?ref=br_rs

Weboldal: https://meggyfreccs.hu/

Instagram: https://www.instagram.com/meggyfreccs/

A bejegyzés termékkel támogatott tartalom, reklám.

 

 

 

Fanni Fanni

Különleges kávék, minőségi alapanyagokból, nagy gondossággal készítve.

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg vákuumozni. Ebben a cikkben próbáltam összeszedni a lényeget, hogy mennyi minden szól a vákuumozás mellett.

Finom teák, nagyon extra kiszerelésben, tökéletesen aromazáró dobozban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .