Egy régi, elfeledett, ám annál finomabb sütemény, melynek receptje egy megsárgult papíron hevert a családi szakácskönyvben.

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 18 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor

A töltelékhez:

  • 4 db tojás fehérje
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg darált dió
  • 10 ek. cukor

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitájuk, hozzáadjuk a cukrot, és ezt elmorzsoljuk 10 dkg szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a vaníliás cukrot is.
  • A tésztát 2 részre osztjuk, és olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak lehet. A maradék 10 dkg vajat felolvasztjuk, és megkenjükaz olvasztott vajjal. Úgy tekerjük fel, mint egy bejglit. Így teszünk a másik tésztával is.
  • A rudakat, 6-6 szeletre vágjuk, és egyesével lisztezett deszkán kinyújtjuk.
  • A töltelékhez a tojásfehérjéket egy pici citromlé segítségével kemény habbá verjük. Félúton hozzáadjuk a cukrot is. Két részre osztjuk és a felébe dió, felébe pedig mák kerül, az utóbbihoz adhatunk kezeletlen reszelt citromhéjat is.
  • Az egyesével kinyújtott téglalapokra helyezünk a töltelékekből és felcsavarjuk. Ezeket körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a maradék olvasztott vajjal megkenjük, és 180°-on, nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • A tetejét ízlés szerint porcukorral hintjük meg.
Fanni Fanni
megosztás

Puha, mézes tészta. Finom vaníliás, tejes krém.

Klasszikus retro lagzis sütemény, könnyed tésztával.

Az alma krémessé és lággyá teszi. Ugyanakkor mégsem ázik el, hanem kívül ropog, belül pedig omlós.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .