Egy régi, elfeledett, ám annál finomabb sütemény, melynek receptje egy megsárgult papíron hevert a családi szakácskönyvben.

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 18 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor

A töltelékhez:

  • 4 db tojás fehérje
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg darált dió
  • 10 ek. cukor

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitájuk, hozzáadjuk a cukrot, és ezt elmorzsoljuk 10 dkg szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a vaníliás cukrot is.
  • A tésztát 2 részre osztjuk, és olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak lehet. A maradék 10 dkg vajat felolvasztjuk, és megkenjükaz olvasztott vajjal. Úgy tekerjük fel, mint egy bejglit. Így teszünk a másik tésztával is.
  • A rudakat, 6-6 szeletre vágjuk, és egyesével lisztezett deszkán kinyújtjuk.
  • A töltelékhez a tojásfehérjéket egy pici citromlé segítségével kemény habbá verjük. Félúton hozzáadjuk a cukrot is. Két részre osztjuk és a felébe dió, felébe pedig mák kerül, az utóbbihoz adhatunk kezeletlen reszelt citromhéjat is.
  • Az egyesével kinyújtott téglalapokra helyezünk a töltelékekből és felcsavarjuk. Ezeket körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a maradék olvasztott vajjal megkenjük, és 180°-on, nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • A tetejét ízlés szerint porcukorral hintjük meg.
Fanni Fanni
megosztás

Gyors, egyszerű, mutatós sütemény, ami vendégvárásra is tökéletes lehet.

Klasszikus retro lagzis sütemény, könnyed tésztával.

Egyszerű és nagyszerű desszert, nem csak az egészséges ételek kedvelőinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.