Egy régi, elfeledett, ám annál finomabb sütemény, melynek receptje egy megsárgult papíron hevert a családi szakácskönyvben.

 

Előkészület: 1 óra
Főzés/Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Adag: 18 db

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor

A töltelékhez:

  • 4 db tojás fehérje
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg darált dió
  • 10 ek. cukor

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitájuk, hozzáadjuk a cukrot, és ezt elmorzsoljuk 10 dkg szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a vaníliás cukrot is.
  • A tésztát 2 részre osztjuk, és olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak lehet. A maradék 10 dkg vajat felolvasztjuk, és megkenjükaz olvasztott vajjal. Úgy tekerjük fel, mint egy bejglit. Így teszünk a másik tésztával is.
  • A rudakat, 6-6 szeletre vágjuk, és egyesével lisztezett deszkán kinyújtjuk.
  • A töltelékhez a tojásfehérjéket egy pici citromlé segítségével kemény habbá verjük. Félúton hozzáadjuk a cukrot is. Két részre osztjuk és a felébe dió, felébe pedig mák kerül, az utóbbihoz adhatunk kezeletlen reszelt citromhéjat is.
  • Az egyesével kinyújtott téglalapokra helyezünk a töltelékekből és felcsavarjuk. Ezeket körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a maradék olvasztott vajjal megkenjük, és 180°-on, nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • A tetejét ízlés szerint porcukorral hintjük meg.
Fanni Fanni

A sokak által mumusként kezelt népszerű étel általam sűrűn készített változata.

Omlósságával kiérdemli a helyét, akár egy ünnepi asztalon is.

Pillanatok alatt elkészülő, csupa gyümölcsös nyári hűsítő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .