A legfinomabb pogácsa készült ebből a receptből, amit valaha ettem. Réteges, kellően ropogós, de mégis puha.

 

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 25 perc
Pihentetés 1 óra
Összesen: 1 óra 55 perc
Adag: 1 tepsi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • kb. 35- 40 dkg liszt
  • 1 db főtt burgonya
  • 1 db tojás
  • 2 - 3 ek. tejföl
  • 2 - 3 ek. olvasztott kacsa zsír
  • 3 dkg vaj
  • 1- 1,5 dl tej
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint

A rétegezéshez:

  • kb. 30 dkg darált tepertő
  • olvasztott kacsa zsír

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd, ha felfutott, akkor a liszthez adjuk.
  • Beletesszük az áttört főtt burgonyát, a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a fehérbort és a kacsa zsírt is. Ízlés szerint sózzuk. Könnyed, rugalmas tésztát dagasztunk. A vajat csak a dagasztás közben adjuk hozzá, olvasztott formában.
  • Meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
  • Lisztezett deszkára borítjuk, ahol 4 egyenlő részre osztjuk. Egyesével vékonyra kinyújtjuk. Minden réteget (3) megszórunk arányosan a darált tepertővel és csepegtetünk rá az olvasztott kacsa zsírból is.
  • A tésztát ezt követően még hajtogatjuk. Először behatjuk az egyik szélét a (a téglalap rövidebb oldalát) mégpedig úgy, hogy képzeletben 3 részre osztjuk, és a középsőre hajtjuk az egyik szélét, aztán arra rá a másikat. Igy a 3 képzeletbeli rész egymást fogja fedni. Ekkor egy hosszúkás alakot kapunk, aminél szintén hasonlóan járunk el. Először a fenti részt hajtjuk be, a„középsőre”, majd lentről felhajtjuk, hogy fedje az előzőket.
  • A kapott tésztát a kívánt vastagságúra kinyújtjuk, egy éleskés segítségével bevagdossuk. Szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét a felvert tojással megkenjük, lisztezett, zsírozott tepsibe helyezzük. Ott még legalább 30 percet pihentetjük.
  • Előmelegített sütőben, körülbelül 170°-on pirosra sütjük,nagyjából 25 perc alatt.
  • Frissen finom, ropogós, másnap is puha omlós.
Fanni Fanni
megosztás

Gyors sós sütemény egyszerűen, ami vendégvárónak is kiváló.

A húsvéti asztal legszebb dísze. Belül puha, foszlós. Kívül szép fényes, vékony kéreggel.

Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .