Igazán különleges söröket kóstoltunk.

Az elmúlt héten 6 nagyszerű sörös estét tudhatunk magunk mögött. Mondhatjuk úgy is, hogy sörkóstoló hetet tartottunk, ugyanis a győrújbaráti Vaskakas sörfőzdének köszönhetően nagyon finom sörök érkeztek hozzánk kósolóra az IPA-tól, a Porteren át egészen a Dubbelig.

A Sörfőzdéről érdemes tudni, hogy feltett célja, hogy új ízekkel és élményekkel lepjék meg a sörkedvelőket, valamint küldetésüknek tekintik a sörfőzés gasztronómiai kultúrájának népszerűsítését is. Azt gondolom, hogy ezek a célkitűzések teljes mértékben megvalósultak, nézzük is meg, hogy miért.

A következőkben az általunk kóstolt sörökkel kapcsolatos tapasztalatainkat olvashatjátok:

SUNSHINE REAGGE SÖR – Könnyed, könnyen csúszó igazi „ivós” sör. Főleg a melegebb időkben lehet jó

választás, a citrusos lecsengés és a malátás alapíz miatt. A komlós keserűséget nem találjuk sehol, ami egy ilyen tipusú könnyed sörnél alapvető. Az alapjegyek azért ott vannak rajta: a habja kemény és vastag, a színe is szép aranybarna.

JOHNNY B. GOOD SÖR – Az APA (American Pale Ale) sör megnyerte az ezüstdiplomát még 2018-ban a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete XII. Nemzetközi Sörversenyén. Ez éppen elég indok arra, hogy nagy elvárásaim legyenek a sör felé, de hozza is őket. Ízeit tekintve édeskés gyümölcsös jegyek dominálnak, de a lecsengése enyhén keserű. Hangulatában ez a zenehallgatós, koncertezős sör, amihez az ugrálós rockzene passzol leginkább.

COMEDIAS – Az egyik kedvencem volt, az APA, IPA mellett ez a Bitter (mondjuk én amúgy is ezt a három típust kedvelem leginkább). A bronzszín itt nagyon enyhe gyümölcsízt rejtett komlós keserű ízzel párosítva, kicsit markánsabb ízre kell számítani, mint egy IPA esetében, de ez nem is annyira baj, elvégre ez egy Bitter.

CHARLATAN – Erre a sörre azért voltam kíváncsi, mert a Vaskakas sörfőzdére jellemző, hogy könnyen fogyasztható söröket készít, de azért egy belga dubbel típusnál ez nem egyszerű. Ahogy kiöntöttem egyből látszott, hogy a habja meglepően nagy (dubbelhez képest), a színe szép barna, eddig jól indul. Az ízeket tekintve egyértelműen édeskés jellegű, de nem bántóan, vagy túlzóan. Illatában karamelles jegyeket lehet felfedezni. Én alapvetően nem kedvencem ez a típust, de ezt szívesen kortyolgattam.

PORTER SÖR – Porter típusú sörökre mindig is a füstös testes íz volt a jellemző, ez alól ez a sör sem kivétel. Ahogy kitöltöttem a pohárba, megcsapott a kellemes kakaós jellegű illat, az első korty után már biztosan tudtam, hogy mivel van dolgom. Egy igazi füstös ízű malátás ízvilágú vastag sörrel, ami nem feltétlen csúszik olyan könnyedén, mint az előzőek, de olyan íze van, hogy érdemes megkóstolni.

AMERICAN HOP DOG – A kedvencem volt a hat üveg közül ez az IPA (amúgy is a kedvenc sörfajtám) és a sör bajnoki címet nyert a Central European Beer Awards versenyen 2018-ban így az elvárásom is óriási volt vele szemben. Dús habja, gyönyörű színe azonnal szembetűnik a pohárból, egy picit közelebb hajolva pedig megjön az igazi IPA-ra jellemző komlós kesernyés illat is. Az ízek tekintetében citrusos, gyümölcsös malátás könnyen iható, igazi régivágású IPA. Aki igazán jó beugrót szeretne a kézműves sörök világába annak nagyon bátran merem ajánlani, nem fog csalódni. Az egyik legjobb IPA volt, amit eddig kóstolhattam.

A kiszereléseket tekintve 0,33-as üvegekben kapható, ami számomra külön szimpatikus volt. Azt gondolom, hogy ez az a sörmennyiség, amit egyszerre, jó százízzel úgy meg lehet inni, hogy még a vége is hideg, még a vége is savas és a hab sem tűnik el róla.

A palackok nagyon igényesek. Egyedi kinézettel rendelkeznek, még a kupakok tekintetében is ügyeltek a színhasználra. A címkék szinte mind 1-1 sztorit rejtenek maguk mögött, ami szerintem kifejezetten ötletes, és nagyon jól passzolnak a sörökhöz is. Egyébként a névhasználat is kreatív, szóval tényleg nagyon rendben van.

Összességében nekünk mind a 6 íz finom volt, bármelyiket szívesen meginnánk újra is. A három dobogós helyen pedig az IPA, az APA és az EXTRA BITTER szerepel.

A csomagolásra visszatérve nagyon jó logózott 6-os kartonban érkezett, és az ünnepekre is tökéletes ajándék opció lehet, hiszen akár díszdobozos kiszerelésben is tudtok tőlük vásárolni.

Bővebb infót találhattok a Vaskakas weboldalán vagy a Facebook oldalukon is.

A bejegyzés termékkel támogatott tartalom, reklám.

Fanni Fanni

Wicha Tészta- családi vállalkozás- hagyományostól- a bazsalikomosig.

Finom, különleges kávék, amivel egy pici speciality kávézót varázsoltunk otthon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .