Nagyon menő chiliszószokat kóstoltam.

Azt gondolom, hogy bátran állíthatom, hogy nagyon különleges chiliszószokat volt lehetőségem kóstolni a Házi Ízek by Chilion kínálatából.

Talán a 6 legkülönlegesebb érkezett hozzám, amiket mind egytől egyig alaposan végigízleltem, így született meg ez a beszámoló, amit az alábbiakban olvashattok.

Nézzük is őket sorban, egyesével:

SZILVA DREAM SZÓSZ:

Mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy a kedvenc chiliszószom lett, ezért is kezdtem vele a bemutatást. Maga a szószt magyar kiskertben termesztett szilvából készítik, melynek a savasságát a lime, csípősségét pedig a Carolina reaper chili adja. Nagyon kellemesen érződik rajta a szilva és a lime egyensúlya, nem tolakodó, tökéletesen eltalálták ennek a kettőnek az összehangját, szóval nagyon rendben van. Külön tetszett, hogy csípősségét tekintve abszolút nem elviselhetetlen, maró hatás jelenik meg, hanem kellemesen csíp, ebből kifolyólag jól érvényesülnek az ízek, nem kerül el róluk a hangsúly.

Amihez leginkább el tudom képzelni: testesebb húsok (marha, sertéstarja, vadhúsok), de akár egy bevállalósabb desszerthez is simán felhasználnám!

CHIPOTLE- FÜSTÖLT JALAPENO:

Őszintén bevallva, ez az a szósz, aminek korábban is rendszeres fogyasztói voltunk. Lehet, hogy egy picit megszentségtelenítésnek fog hangozni, az, ahogyan fogyasztjuk: majonézhez keverünk belőle, és a kettő együtt valami brutálfinom. Természetesen nem mindegy, hogy milyen majonézhez kerül, hiszen tökéletes összhang csak úgy keletkezik, ha minőségi majonézt használunk, úgyhogy a legjobb választás az, ha házilag készítjük.

Magának a szósznak az alapját a San Marzano paradicsom adja, amit a legnépszerűbb és legfinomabb paradicsomként tartanak számon. Nagyon kellemesen érződik a füstös ízvilág, és a csípőssége sem túlzó, inkább közepesnek mondható.

Amihez leginkább el tudom képzelni: használtuk már grillhúsok pácolásához, de került már nálunk hamburgerbe, sőt ugyebár ebből készül a kedvenc mártogatósunk, ahogy fentebb is olvashattátok.

MANGO SHAKE SZÓSZ:

Igazi sárga szín, és valódi mangós íz jellemzi ezt a verziót, amelynél szintén sikerült tökéletesen eltalálni az összhangot. Szóval nem túl ebben az esetben sem megy a csípősség a különleges ízvilág rovására, jól érvényesülnek a gyümölcsös jegyek, így merész, ámbár nagyon jól sikerült szósszal van dolgunk.

Amihez leginkább el tudom képzelni: első ízlelésre abszolút a szárnyasból készült ételek ugrottak be, de simán passzolhat egy salátára öntetként is.

BLACK ROYAL STEAK SZÓSZ:

Annyira izgalmasnak tűnt, hogy ez volt az első, amit megkóstoltam. Aznap este pont egy olyan étel (sült tarja) készült vacsorára, amihez jól illett, így egyértelmű volt, hogy meg is kóstoljuk. Első ránézésre nagy elvárásom volt a Black Royallal kapcsolatban, de azt kell mondanom, hogy abszolút nem okozott csalódást, olyan volt, mit amilyennel elképzeltem.

Igazi testes, amerikai jellegű BBQ szósz bújik meg az üvegben, kellemes csípősséggel, amit mindenképp ki kell próbálni!

Amihez leginkább el tudom képzelni: grillezés mellé nélkülözhetetlen!, de alapvetően a testesebb húsokhoz passzol leginkább (marha, vadhúsok, sertéstarja)

CAROLINA REAPER SZÓSZ:

Talán mindenki egyből el tudja képzelni, hogy miről is van itt szó, ha azt mondom, hogy az üvegben a világ legerősebb paprikájából készült szósz bújik meg. Ebből kiindulva egy picit félve kóstoltam először, de kellemeset csalódtam. Az első néhány másodpercben egy kifinomult, talán egy picit édesbe hajó íz sejlik fel, majd eltelik az a pár másodperc, és elkezd egyre jobban és jobban csípni, míg el nem éri a maximumot. Ennek a tulajdonságának köszönhetően már 1-2 csepp alkalmas arra, hogy egy egész tányér ételt erőssé tegyen, szóval érdemes óvatosan bánni vele.

Amihez leginkább el tudom képzelni: igazából bármi, amit erősen szeretnénk fogyasztani.

HÁZI EPRES CHILISZÓSZ:

Kellemesen édes, és egyszerre kellenesen csípős szósszal van dolgunk. Sem az édesről, sem a csípősről nem tudnám azt mondani, hogy egyik a másik fölé kerekedne, hanem sokkal inkább kiegészítik egymást. Jól kidomborul a finom, igazi eper íz, ami mögött felbukkan a chili, mielőtt még elfelejthetnénk, hogy valójában egy chilis szószról van szó. Nekem összességében egyébként átjött, és azóta is benne-benne van a gondolatomban, hogy milyen sokrétű felhasználása lehet.

Amihez leginkább el tudom képzelni: bármilyen meglepő, de leginkább a desszertekhez, szóval simán elcsurgatnék vele egy kis palacsintát, vagy bármi ilyesmit.

Összességében egytől egyig nagyon különleges, és önálló karakterrel rendelkező szószt kóstoltam, és egyik sem okozott csalódást, mind nagyon rendben volt, próbáljátok ki őket bátran.

Bővebb információt a Házi Ízek by Chilion weboldalán vagy a Facebook oldalukon olvashattok.

A bejegyzés termékkel támogatott tartalom, reklám.

 

 

Fanni Fanni

Praktikus konyhai segítség, amely meglehetősen megkönnyíti a sütés-főzésünket. Fedőtartó érkezett hozzám az MKproduction jóvoltából.

Wicha Tészta- családi vállalkozás- hagyományostól- a bazsalikomosig.

Ha szeretitek a teát és a tutti-fruttis ízvilágot, akkor ezt az italt nektek találták ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .