Hatékonyan tisztít, nem hagy nyomot, nem szennyezi a környezetet, mindezt úgy, hogy az egészségünkre sem ártalmas.

A CYCLE egy nemrégiben piacra került, a világ első újrahasznosított tisztítószer családja, amely 90%-ban újrahasznosított alapanyagokból előállított, 100%-ban ciklikus tisztítószer. Nem tartalmaznak káros anyagokat, tökéletesen lebomlanak és a lefolyón át távozva sem szennyezik a környezetet. Ezzel kapcsolatosan a CYCLE megálmodóival beszélgettem.

1.Meséljetek egy kicsit magatokról. Kik vagytok, mivel foglalkoztok? Mikor kezdtétek és miért?

A reNEW Technologies egy csupán néhány éves múlttal rendelkező cég, viszont az anyavállalatunk már évtizedek óta foglalkozik biogáz reaktorokkal és biomassza kezeléssel. Eredetileg a biogáz kihozatalt kutattunk, több biogázt szerettünk volna fejleszteni biomasszából. A folyamat közben fedeztük fel, hogy a savképzésnek nevezett köztes állapotot lehetne kontrollálni, tehát a savtermelő baktériumok aktivitását segíteni lehet.  Motivált minket az, hogy egy természetes anyagot, ecetsavat leszünk képesek előállítani biomasszából, amit fel tudunk használni tisztítószer előállításra. Ez azért is fontos, mert így egyrészt olyan nyersanyagból állítunk elő értéket, amit idáig mindenki csak végtermékként kezelt, valamint a természetességének köszönhetően nem terheljük sem a környezetet, sem a saját egészségünket. Utóbbi tényező sajnos kiemelten fontossá vált, mikor az vezető kutatónk egyik családtagját rákkal diagnosztizálták. Egy fenntartható és folyamatosan megújuló alapanyagot és abból tisztítószer termékeket tudunk most előállítani.

2.Mire vagytok a legbüszkébbek a termékekkel kapcsolatosan? Mitől különlegesek?

 Minden bizonnyal arra, hogy nagyon magas elvárásokat támasztottunk magunkkal szemben a termékeink kapcsán, amit végül sikerült elérnünk. Ez első sorban azt takarja, hogy a tisztítószereink több mint 90%-ban újrahasznosított alapanyagból készülnek, vagyis nem hozunk be új anyagot a rendszerbe, hanem azt használjuk fel, ami egyébként is bent „kering” így nem is termelünk új hulladékot. A fennmaradó majdnem 10% pedig növényi alapú hozzávaló. Azt összehozni, hogy teljesen természetes, kőolajszármazékoktól mentes összetevőkből egy stabil receptet alakítsunk ki, rendkívül nehéz és hosszadalmas feladat volt. Ezzel azonban még nem elégedtünk meg, mivel, ha mindezt beletöltöttük volna egy mezei műanyag palackba, a körforgásos szemléletünk csak a palack tartalmára vonatkozott volna. Ezért sokat dolgoztunk azon is, hogy a legjobb kompromisszumot találjuk meg a csomagolóanyag tekintetében. Azért választottuk a 100%ban újrahasznosított műanyagot, mert így hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy a hulladékká váló PET ne kerüljön a természetbe, hanem újrahasznosítható legyen.

3.Mit jelent pontosan az, hogy környezetbarát termékről van szó? Hogyan tesztelitek őket?

Legegyszerűbb, ha úgy próbáljuk meg összehasonlítani, hogy kategóriákra bontjuk a jelenleg kapható tisztítószereket. Léteznek a konvencionális, kőolajszármazékból készült jól ismert tisztítószerek, majd a nagyobb részt növényi alapanyagból készült zöldebb tisztítószerek és vagyunk mi, egyelőre egyedüliként az újrahasznosított kategóriába tartozó tisztítószer-család.

Az első csoport a lakosság nagyrésze által ismert és használt termékeket fedi le, amelyek jellemzően olyan erős vegyszereket tartalmaznak, hogy a kosz és a baktériumok mellett a mi egészségünkre is veszélyesek.

A második, zöldebb kategóriába tartozó tisztítószerek annyival barátságosabbak, hogy növényi alapanyagokból készülnek, viszont azok mezőgazdasági területeken lesznek megtermelve, így a Földünk erőforrásait élelmiszertermelés helyett ipari célokra használják fel. Ráadásul ivóvíz igényes ez az eljárás, így szintén értékes nyersanyagot vonnak el. A CYCLE ezzel szemben egy olyan technológián alapszik, amely a már a rendszerben lévő lebomló biomasszából állítja elő a szerves savak és víz elegyét. Nulla százalék kőolaj, nulla liter ivóvíz és minimális növényi alapanyag hozzáadásával. A CYCLE ráadásul használat után részét fogja képezni annak a biomasszának, amit a következő körben felhasználunk.

Ami a hatékonyságot illeti, két termékünket már bevizsgáltattuk egy független, német tanúsító szervezettel, akik megállapították, hogy jobbnak bizonyultunk a standard szerektől elvárt hatékonyságnál. Ezzel be is bizonyítottuk, hogy a hatékonyság és a környezetbarát megoldások járhatnak kéz a kézben.

4.Szabad megtudni egy pár apró részletet a gyártásról? Milyen mennyiséggel dolgoztok? Mennyi idő alatt készül el?

A nemrégiben épült üzemünk egyelőre felfutási szakaszban van, ami ugyebár összhangban kell, hogy legyen a jelenlegi fogyással. Viszont, az üzem maximum kapacitáson képes lenne a fél ország tisztítószer igényét lefedni ezekben a kategóriákban. Az alapanyag előállításától a palackozásig és dobozolásig nem telik el több idő, mint maximum egy hét.

5.Mik a jövőbeli tervek? Terveztek esetleg újabb termékeket megalkotni? (mosószer, mosogató, kézmosó, esetleg kézfertőtlenítő…)

 Mint minden ambiciózus start-upnak nekünk is rengeteg tervünk van. Ezek között szerepel a technológia fejlesztése, a tisztítószerek hatékonyságának növelése, de értelemszerűen új termékek megalkotása, más illatok kipróbálása és a csomagolás tökéletesítése is. Mindez viszont nagyban függ a vásárlók igényétől és a visszajelzésektől. Hozzátenném, hogy épp most került a család harmadik tagja, az általános felülettisztító, a DM polcaira.

6.Gondolkodtatok már azon, hogy a mostani termékekkel külföldön megjelentek? Ha igen, akkor mi a célország, országok?

A CYCLE már a brand megalkotásakor nemzetközi piacra készült (a nevéből is adódóan) így folyamatosan keressük a lehetőségeket a külföldi terjeszkedésre. Ehhez viszont az kell, hogy itthon bizonyítson a termék a vásárlóknak, majd ezekkel a visszajelzésekkel felvértezne megkísérelhetjük a bejutást más piacokra is. Viszont mivel még csak egy hónapja, hogy elindultunk, egy kicsit több időre van szükségünk, hogy az adatok minket igazoljanak.

7.Kaptatok már vásárlói visszajelzéseket a tisztítószerekről? Elégedettek a vásárlók?

Az indulást követő első pár napban mindenki rendkívül izgatott volt, milyen visszajelzéseket fogunk kapni. Voltak már természetesen tesztjeink házon belül, de az éles indulás mégiscsak őszintébb visszajelzéseket tud adni. Kicsit megkönnyebbültünk, amikor sorra jöttek a pozitív hozzászólások, olyanokról például, hogy hihetetlen csillogó lett tőle a kád, a mosdó, a csap, eltüntetett olyan foltokat, amiket azelőtt más szerek nem tudtak, valamint, hogy mennyire kellemes az illata. Ezek az őszinte kommentek nagyban segítettek nekünk is megerősíteni a hitünket abban, hogy jó úton haladunk.

6.Hol kaphatóak a termékek? Későbbiek folyamán esetleg van tervben webshop működtetése? Kapható lesz majd nagyobb bevásárlóközpontokban is?

Idén év elején nyertünk a DM által kiírt Start! pályázaton, ahol kifejezetten magyar start-up cégeket kerestek, innovatív termékekkel. A díj az volt, hogy belistáztak bennünket országszerte valamennyi boltjukba, olyanokba is amelyek nagy bevásárlóközpontokban elérhetőek.

A DM mellett viszont amolyan szárnypróbálgatásképpen elindultunk az Amazon UK-ben, ahol szintén pozitívak a visszajelzések.


A végére pedig jöjjenek az én tapasztalataim a CYCLE-lel kapcsolatban. Őszintén szólva kíváncsian vártam, hogy megérkezzem a csomag, és kipróbálhassam ezeket a különleges tisztítószereket. Sőt, azt is bevallom, hogy igazából nagy elvárásaim voltak a termékekkel szemben.

Először nézzük a csomagolást. Nagyon igényesen, az arculatához teljesen passzoló csomagolásban kaptam meg a termékeket. Ami számomra külön pozitívum volt, hogy érkezett hozzá egy biopamutból készült kistáska, és egy hozzá illő kísérő levél hasznos infókkal a CYCLE-ről, illetve néhány kedves gondolattal.
Szóval első ránézésre teljes mértékben megvett, mind a tisztítók csomagolása, megjelenése, mind pedig a hozzá tartozó „körítés”. A rajtuk lévő címkék is egyszerűek, letisztultak, csak a lényeg szerepel rajtuk, szóval, pont olyan, amilyennek lennie kell.

3 féle tisztítószert próbáltam ki, ugyanis első körben 3 különbözőt lehet vásárolni. Ezek a következők: Fürdőszoba tisztító, WC tisztító, Általános felülettisztító.

Fürdőszoba tisztító:

Nemrégiben épp aktuálissá vált a fürdő tisztítása, így kapóra is jött, hogy kipróbáljam a CYCLE-t. A csempére, a zuhanyzóra, a fürdőkádra és a csaptelepekre is alkalmaztam. A csapok tekintetében teljesen jól lehozta az esetlegesen képződött vízkövet, a csempékről az ott megrakodott pára-lenyomatot. A kád és a zuhany is teljesen fényes lett. Ami pedig nagyon fontos, és számomra különösen szimpatikus is, hogy nem hagyott maga után semmilyen foltot, teljesen elpárolgott az, ami esetlegesen elkerülte a figyelmem és nem tudtam letörölni. Így minden tökéletesen tiszta és fényes lett.

WC tisztító:

Az gondolom, hogy a WC tisztítás mindenképp egy „kényes” feladat, az ember gondolatban 2-3x nekifut, mire eljut a tényleges megvalósításhoz. Ekkor még mindig nem biztos, hogy a kívánt eredményt el is érjük. Nagy bizalommal álltam neki a feladatnak kezemben a CYCLE-lel. Egyértelműen hatékonynak bizonyult. Szinte csak egy mozdulat volt az egész, amit egy öblítéssel fejeztem be, így el is tűnt a szennyeződés egy pillanat alatt a lefolyóban.

Általános felülettisztító:

Az átalános felülettisztítót első körben konyha alkalmazásra képzeltem el. Az étkezőasztalunkat egy üveglap fedi, és bizony gyakran előfordul, hogy akár csak néhány érintéstől is nem túl esztétikus lenyomat marad az üvegen. A CYCLE azonban gyorsan és hatékonyan megoldja ezt. 1-2 fújás, egy gyors törlés, és már el is tűnik. Teljesen jól működik egyébként ez a konyhapult tekintetében is.

Összességében tekintve nagyon hatékonyak, jól tisztítanak. Meg merem kockáztatni, hogy akár sokkal jobban is, mint néhány, a piacon lévő nem újrahasznosított szer. Különösen fontos számomra, hogy mindezt úgy teszi a CYCLE, hogy természetesen tisztít, és óvja a környezetünket, ami a mai világban pedig nagyon fontos. Ezért nyugodt szívvel használom a termékeket, amellett, hogy tényleg nagy hatékonysággal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy ennél nem is kell több.

Bővebb infó:

Weboldal:https://www.cycle.bio/hu
Facebook: https://www.facebook.com/cycle.biohungary/
Instagram:https://www.instagram.com/cycle.bio/

A bejegyzés termékkel támogatott tartalom, reklám.

 

Fanni Fanni

Meggyborból készült különlegesség, amit mindenképp meg kell kóstolnod!

Hiányzik belőle valami? Vagy csak különlegesebbé tennéd? Szereted a csípőset? Akkor muszáj megismerned a Chili Hungaria Manufaktúra termékeit.

Egy különleges ecet alapú üdítő, amely tökéletes frissítő lehet egy meleg, nyári napon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .