Instagram

Follow Me!

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 ek cukor
  • 2 tk só
  • 5 dl tej
  • 5 dkg Ráma
  • 5 dkg zsír (a dagasztáshoz)
A tetejére:
  • 1 tojás
  • durva só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk, ahová a már felfutott élesztőt helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot, a margarint (szobahőmérsékletű), a sót. A tejet fokozatosan adagoljuk.

A tésztát jól kidagasztjuk, amihez körülbelül 5 dkg zsírt használunk fel. Miután a tészta dagasztásával készen vagyunk 1 órát meleg helyen, letakarva pihentetjük. Az egy óra elteltével a tésztát megszakítjuk, majd hagyjuk, hogy újra megkeljen. A kelést követően lisztezett deszkára tesszük és igény szerinti nagyságú, 4-es fonatú kalácsokat készítünk belőle. (Nálam 1 kg lisztből 16 db, zsemle méretű kalács lett).

A kész fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd sóval szórjuk meg. Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.

 

Otthon ízei Otthon ízei

Tökipompos, kenyérlángos, kemencés lángos avagy a régi idők egyik legfinomabb éhségcsillapítója.

A bolti zsemle közel sincs ilyen finom, mint ez.

Nagyon szeretjük a kakaós csigát, ezért sűrűn előfordul nálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..