Hozzávalók 4 főre:
A galuskához:
- 40 dkg búzaliszt
- 2 db tojás
- 2-3 dl víz
- só
- 1-2 evőkanál olaj
A mártáshoz:
- 30 dkg sonka
- 1 doboz konzerv kukorica
- 1 tömlős natúr krémsajt
- 15 dkg sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint szerecsendió
- 1 csipet cukor
Elkészítés:
Galuska:
A lisztet kimérjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, a tojásokat és kisebb adagonként kevergetés mellett az igény szerinti 2-3 dl langyos vizet. Laza mozdulatokkal jól elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk még vízzel hígíthatjuk.
Felteszünk egy lábasban vizet forrni. A víz fölé helyezzük a nokedli szaggatót, és a forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a nokedlit. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor feltehetően el is készültek a galuskák.
Tipp: ne főzzük túl, mert különben teljesen más, lisztes íze lesz.
Ezután leszűrjük őket, és a szűrőben hidegebb hőmérsékletű vízzel átöblítjük. Egy nagyobb tálba helyezzük, ahol a 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk őket, hogy ne ragadjanak össze.
Mártás:
A sonkát apró kockára vágjuk, egy kevés olajon megfuttatjuk majd félretesszük.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál lisztet és folyamatos kevergetés mellett, apródonként hozzáadjuk a tejet. Tehát egy besamel mártást készítünk, közepes sűrűségűre.
Ha simára kevertük, akkor sóval, cukorral, borssal, ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. Belenyomjuk a krémsajtot és egy fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk az 1 gerezd fokhagymát is.
Ha kész az alapmártásunk, akkor hozzáadjuk a reszelt sajtot, az előre lepirított sonkát és a kukoricát, majd összeforraljuk.
Ha elkészültünk beleforgatjuk a nokedlit és tálaláskor reszelt sajttal hintjük meg.
Hozzászólások Ötletek, tanácsok, kérdések.