Sajtszószos galuska - Otthon ízei

Sajtszószos galuska

Galuska egy kicsit másképp, sajtszószba burkolva.

Hozzávalók 4 főre:

A galuskához:
  • 40 dkg búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 2-3 dl víz
  • 1-2 evőkanál olaj
A mártáshoz:
  • 30 dkg sonka
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 tömlős natúr krémsajt
  • 15 dkg sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 csipet cukor

Elkészítés:

Galuska:

A lisztet kimérjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, a tojásokat és kisebb adagonként kevergetés mellett az igény szerinti 2-3 dl langyos vizet. Laza mozdulatokkal jól elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk még vízzel hígíthatjuk.

Felteszünk egy lábasban vizet forrni. A víz fölé helyezzük a nokedli szaggatót, és a forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a nokedlit. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor feltehetően el is készültek a galuskák.

Tipp: ne főzzük túl, mert különben teljesen más, lisztes íze lesz.

Ezután leszűrjük őket, és a szűrőben hidegebb hőmérsékletű vízzel átöblítjük. Egy nagyobb tálba helyezzük, ahol a 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk őket, hogy ne ragadjanak össze.

Mártás:

A sonkát apró kockára vágjuk, egy kevés olajon megfuttatjuk majd félretesszük.

A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál lisztet és folyamatos kevergetés mellett, apródonként hozzáadjuk a tejet. Tehát egy besamel mártást készítünk, közepes sűrűségűre.

Ha simára kevertük, akkor  sóval, cukorral, borssal, ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. Belenyomjuk a krémsajtot és egy fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk az 1 gerezd fokhagymát is.

Ha kész az alapmártásunk, akkor  hozzáadjuk a reszelt sajtot, az előre lepirított sonkát és a kukoricát, majd összeforraljuk.

Ha elkészültünk beleforgatjuk a nokedlit és tálaláskor reszelt sajttal hintjük meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.