Instagram

Follow Me!

Családi hagyományok révén készül nálunk ez az igen kedvelt árpagyöngyös káposzta, amelynek receptje a családban régi idők óta generációkról generációkra száll.

Hozzávalók 4 főre:

A káposztához:
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag árpagyöngy
  • 1,5-2 kg zsírosabb hús (tarja, oldalas, csülök)
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint őrölt köménymag
  • ízlés szerint ételízésítő
  • 1 dl házi paradicsomlé
Rántáshoz:
  • 1-2 evőkanál zsiradék
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, ízlés szerinti kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényt kikenünk vékonyan zsiradékkal, amire a káposzta felét rátesszük. Erre rápakoljuk a már előzőleg felaprított húsokat, majd befedjük a káposzta maradékával.

A hagymákat és a fokhagymát apró kockára vágjuk és a tetejére szórjuk. Felengedjük vízzel, a tetején a paradicsomlevet körbe ráöntjük. Rászórjuk az 1 csomag árpagyöngyöt is. Ezt követően a vizet szükséges mértékben pótoljuk, hogy a káposztát teljesen ellepje.

Ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Lassan, közepes lángon puhára főzzük, miközben mindig ügyelünk arra, hogy a víz ellepje. Mikor minden megfőtt, az esetleges nagyobb darab húsokat kivesszük és félre tesszük egy tálba.

A lisztből, zsiradékból, őrölt pirospaprikából világos rántást készítünk, amit a káposztára öntünk és ezzel jól összeforgatjuk. A félre tett húsokat óvatosan visszapakoljuk és forrón, kenyérrel fogyasztjuk.

Több napig is eláll, sőt talán sokkal finomabb másnap, mikor jól összeérnek az ízek.

Otthon ízei Otthon ízei

Ha egy pikáns ragura vágyunk, ami más, mint a megszokott pörkölt, akkor érdemes elkészíteni.

Az egyik kedvenc paradicsomos ételünk.

A megfuttatott hagyma egy érdekes ízvilágot ad neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..