Családi hagyományok révén készül nálunk ez az igen kedvelt árpagyöngyös káposzta, amelynek receptje a családban régi idők óta generációkról generációkra száll.

Előkészület: 30 perc
Főzés/Sütés: 2 óra
Összesen: 2 óra 30 perc
Adag: 6

Hozzávalók:

A káposztához:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 2 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag árpagyöngy
  • 1,5 - 2 kg zsírosabb hús (tarja, oldala, csülök)
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint őrölt köménymag
  • ízlés szerint ételízesítő
  • 1 csipet cukor
  • 1 dl házi paradicsomlé

A rántáshoz:

  • 1-2 ek. zsiradék
  • 1 ek. liszt
  • pici őrölt piros paprika

Elkészítés:

  • A húsokat megmossuk, ízlés szerinti kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényt kikenünk vékonyan zsiradékkal, amire a káposzta felét rátesszük. Erre rápakoljuk a már előzőleg felaprított húsokat, majd befedjük a káposzta maradékával.
  • A hagymákat és a fokhagymát apró kockára vágjuk és a tetejére szórjuk. Felengedjük vízzel, a tetején a paradicsomlevet körbe ráöntjük. Rászórjuk az 1 csomag árpagyöngyöt is. Ezt követően a vizet szükséges mértékben pótoljuk, hogy a káposztát teljesen ellepje.
  • Ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Lassan, közepes lángon puhára főzzük, miközben mindig ügyelünk arra, hogy a víz ellepje. Mikor minden megfőtt, az esetleges nagyobb darab húsokat kivesszük és félre tesszük egy tálba.
  • A lisztből, zsiradékból, őrölt pirospaprikából világos rántást készítünk, amit a káposztára öntünk és ezzel jól összeforgatjuk. A félre tett húsokat óvatosan visszapakoljuk és forrón, kenyérrel fogyasztjuk.
  • Több napig is eláll, sőt talán sokkal finomabb másnap, mikor jól összeérnek az ízek.

Fanni Fanni

A Kolbászáruháztól érkezett Örödögfark chilis kolbász és Chilipehely megadta az idei első bográcsos ételünk alapját.

Bizonyára senkinek sem kell külön bemutatni ezt a harmonikus, ámbár különleges ízvilággal rendelkező görög nemzeti ételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .