Instagram

Follow Me!

Családi hagyományok révén készül nálunk ez az igen kedvelt árpagyöngyös káposzta, amelynek receptje a családban régi idők óta generációkról generációkra száll.

Hozzávalók 4 főre:

A káposztához:
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag árpagyöngy
  • 1,5-2 kg zsírosabb hús (tarja, oldalas, csülök)
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint őrölt köménymag
  • ízlés szerint ételízésítő
  • 1 dl házi paradicsomlé
Rántáshoz:
  • 1-2 evőkanál zsiradék
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, ízlés szerinti kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényt kikenünk vékonyan zsiradékkal, amire a káposzta felét rátesszük. Erre rápakoljuk a már előzőleg felaprított húsokat, majd befedjük a káposzta maradékával.

A hagymákat és a fokhagymát apró kockára vágjuk és a tetejére szórjuk. Felengedjük vízzel, a tetején a paradicsomlevet körbe ráöntjük. Rászórjuk az 1 csomag árpagyöngyöt is. Ezt követően a vizet szükséges mértékben pótoljuk, hogy a káposztát teljesen ellepje.

Ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Lassan, közepes lángon puhára főzzük, miközben mindig ügyelünk arra, hogy a víz ellepje. Mikor minden megfőtt, az esetleges nagyobb darab húsokat kivesszük és félre tesszük egy tálba.

A lisztből, zsiradékból, őrölt pirospaprikából világos rántást készítünk, amit a káposztára öntünk és ezzel jól összeforgatjuk. A félre tett húsokat óvatosan visszapakoljuk és forrón, kenyérrel fogyasztjuk.

Több napig is eláll, sőt talán sokkal finomabb másnap, mikor jól összeérnek az ízek.

Otthon ízei Otthon ízei

A reszelt, pirított tepertő nagyon jól harmonizál a káposzta kellemes savanyú ízével. Forró házi kenyérrel a legfinomabb.

Tipikus, hagyományos magyar étel. Kellően lágy, szaftos, pikáns. Feldobja a családi ebédeket – nem csak ünnepnapokra.

Ropogósra sütött szezonális grillcsirkecomb- az egyik kedvencünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..