Mákos guba - Otthon ízei

Mákos guba

Jellegzetes magyar étel, amely elengedhetetlen kelléke volt a régi magyar idők ünnepi asztalainak.

Hozzávalók:

  • 6-8 db kifli
  • 0,5 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8-10 dkg darált mák
  • 5 dkg vaj
  • 8-10 dkg  porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint 2-3 evőkanál méz
  • 4 tojás fehérje

Elkészítés:

Egy fazékba öntjük a tejet, hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot, a mézet és jól összeforraljuk. Közben a kifliket karikára vágjuk.

Ha a tejes egyvelegünk felforrt, akkor a még forrón a kiflire öntjük és jól összeforgatjuk, hogy a kiflik fel tudják szívni a tejet.

A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A kiflikre szórjuk, óvatosan összeforgatjuk és egy kivajazott jénaiba helyezzük.

A 4 tojás fehérjét egy csepp citromlé segítségével kemény habbá verjük és bevonjuk a guba tetejét.

Előmelegített sütőben, 170°-on körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.

Tipp:  tálaláskor egy vaníliás pudingporból készített öntettel kínálhatjuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.