Fahéjas briós mandulával - Otthon ízei

Fahéjas briós mandulával

Könnyű, foszlós tészta, ropogós cukros-fahéjas réteg, manduladarabok.

Hozzávalók :

  • 80 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 2 csipet só
  • fahéjas cukor a tetejére
  • durvára darabolt mandula

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

Közben egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a  tojás sárgáját, a cukrot, a vajat (olvasztva) és a maradék langyos tejet (3 dl).Ezeket összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is.

A hozzávalókból közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük körülbelül egy óra alatt.

Miután megkelt lisztezett deszkán egy kicsit kinyújtjuk, és 20-22 darabra osztjuk. A deszkán az elvágott darabokat  35-40 cm hosszú, ujjnyi vastagságú rúddá sodorjuk, és feltekerjük, mint egy csigát.  A kisodort rúd egyik végét érdemes lelapítani, hogy aztán be tudjuk helyezni a már feltekert tészta alá.  Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, kicsit távolabb egymástól, hogy még legyen helyük növekedni. Újabb fél óra pihentetés után a briósok tetejét tojássárgájával megkenjük, fahéjas cukorral, és ízlés szerint darabolt mandulával szórjuk meg.  Előmelegített sütőben, 180°-on, 30 perc alatt készre sütjük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.