Erdélyi fokhagymás stangli - Otthon ízei

Erdélyi fokhagymás stangli

Kiváló színfoltja lehet egy szürke, hétköznapi reggelinek.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 csipet cukor
A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
  • nagy szemű só
  • köménymag
  • 1 tojás

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a 2,5 dkg olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a 2 dl vizet és jól bedagasztjuk.Szükség szerint a vizet igény szerint pótolhatjuk. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, amit körülbelül 30 percig, meleg helyen, letakarva pihentetünk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tölteléknek szánt vajat megolvasztjuk, és egy fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk a 2 gerezd fokhagymát.

Pihenés után egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, nagyon vékonyra kinyújtjuk és 10-12 db egyenlő szárú háromszögre osztjuk fel. A háromszögeket külön is megnyújtjuk egy picit.  A töltelékkel egyesével  megkenjük, és szorosan feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket felvert tojással kenjük meg és durva sóval, vagy pedig köménnyel megszórjuk. A tepsiben újból fél órát pihentetjük.

Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.