Diós szárnyalás - Otthon ízei

Diós szárnyalás

Kívül ropogós a tészta, belül pedig puha. Jól harmonizál a dió és a baracklekvár együttese.

Hozzávalók 7-8 darabhoz:

A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • egy csipet só
  • ízlés szerint reszelt citromhéj
A töltelékhez:
  • baracklekvár
  • ízlés szerint őrölt fahéj (opcionális)
  • 1 nagy marék darált dió
  • ízlés szerint cukor
A kenéshez:
  • 1 egész tojás

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt.

Közepesen lágy, jól kezelhető tésztát készítünk, amit meleg helyen, letakarva, körülbelül 40 perc alatt megkelesztünk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, fahéjjal és cukorral ízlés szerint ízesítjük.

A pihentetés után a tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Lehetőség szerint téglalap alakúra, 2-3 mm vastagságúra.

A tésztánkat megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk a diós keverékkel.

Szorosan feltekerjük, mint egy csigát, majd háromszögekre vágjuk.

A háromszögeket középen egy villa vagy kanál nyelével benyomjuk, hogy picit kiforduljon a tésztánk. Erről is kapta a nevét, miszerint szárnyalás.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen még helyük növekedni.

A tetejüket felvert tojással kenjük meg.

Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Találáskor porcukorral hintjük meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.