Instagram

Follow Me!

Kívül ropogós a tészta, belül pedig puha. Jól harmonizál a dió és a baracklekvár együttese.

Hozzávalók 7-8 darabhoz:

A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • egy csipet só
  • ízlés szerint reszelt citromhéj
A töltelékhez:
  • baracklekvár
  • ízlés szerint őrölt fahéj (opcionális)
  • 1 nagy marék darált dió
  • ízlés szerint cukor
A kenéshez:
  • 1 egész tojás

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt.

Közepesen lágy, jól kezelhető tésztát készítünk, amit meleg helyen, letakarva, körülbelül 40 perc alatt megkelesztünk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, fahéjjal és cukorral ízlés szerint ízesítjük.

A pihentetés után a tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Lehetőség szerint téglalap alakúra, 2-3 mm vastagságúra.

A tésztánkat megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk a diós keverékkel.

Szorosan feltekerjük, mint egy csigát, majd háromszögekre vágjuk.

A háromszögeket középen egy villa vagy kanál nyelével benyomjuk, hogy picit kiforduljon a tésztánk. Erről is kapta a nevét, miszerint szárnyalás.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen még helyük növekedni.

A tetejüket felvert tojással kenjük meg.

Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Találáskor porcukorral hintjük meg.

Otthon ízei Otthon ízei

Finom, gyors, egészséges, banános.

Kiváló másodikféle lehet, egy tartalmas levest követően.

Jellegzetes magyar étel, amely elengedhetetlen kelléke volt a régi magyar idők ünnepi asztalainak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..