Burgonyás pogácsa reszelt sajttal - Otthon ízei

Burgonyás pogácsa reszelt sajttal

Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 kg rétesliszt
  • 15-20 dkg reszelt trappista sajt
  • 4-5 db közepes méretű főtt krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1 evőkanál só
  • egy csipet cukor
  • igény szerinti tej (gyúrható legyen)
Nyújtáshoz:
  • 1 kocka margarin
Kenéshez:
  • 1 egész tojás

Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pedig egy kis langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.

A megfőtt krumplikat krumplinyomó segítségével a tálba nyomjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt, az 1 evőkanál kacsazsírt, a sót  és a reszelt sajtot.  Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta összeálljon, és jól gyúrható legyen.

A tésztát 20-30 percet letakarva, meleg helyen pihentetjük. A pihentetést követően lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk,  a margarint felolvasztjuk és 1/3 részével megkenjük a nyújtott tésztát. 2-3x egymásra hajtjuk, majd újból pihentetjük 20-30 percet. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a margarin háromszori adagolásra el nem fogy.

Ezt követően 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, és igény szerinti méretűre szaggatjuk egy lisztezett pogácsaszaggató segítségével.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170°-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.