Instagram

Follow Me!

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 kg rétesliszt
  • 15-20 dkg reszelt trappista sajt
  • 4-5 db közepes méretű főtt krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1 evőkanál só
  • egy csipet cukor
  • igény szerinti tej (gyúrható legyen)
Nyújtáshoz:
  • 1 kocka margarin
Kenéshez:
  • 1 egész tojás

Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt pedig egy kis langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.

A megfőtt krumplikat krumplinyomó segítségével a tálba nyomjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt, az 1 evőkanál kacsazsírt, a sót  és a reszelt sajtot.  Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta összeálljon, és jól gyúrható legyen.

A tésztát 20-30 percet letakarva, meleg helyen pihentetjük. A pihentetést követően lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk,  a margarint felolvasztjuk és 1/3 részével megkenjük a nyújtott tésztát. 2-3x egymásra hajtjuk, majd újból pihentetjük 20-30 percet. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a margarin háromszori adagolásra el nem fogy.

Ezt követően 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, és igény szerinti méretűre szaggatjuk egy lisztezett pogácsaszaggató segítségével.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170°-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Otthon ízei Otthon ízei

Gyors, délutáni ropogtatni való. Ropogós és nagyon sajtos.

Gyorsan elkészülő, finom és egészséges ropogtatni való az esti film mellé.

Sós, ropogós, megunhatatlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..