Köretként, vagy akár önálló ételként is megállja a helyét.
A brokkolit előkészítjük. Megszabadítjuk a torzsájától, rózsáira bontjuk és megmossuk.
Egy fazékba felteszünk vizet forrni, adunk hozzá egy csipet sót. A forrásban lévő vízbe beletesszük az előkészített brokkolit és félpuhára főzzük.
Közben elkészítjük a besamel mártást. 5 dkg vajat felhevítünk, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, jól elkeverjük és világosra pirítjuk. Apródonként hozzáadjuk a 3 dl tejet és közepes sűrűségű mártás készítünk, amit sóval, borssal, szerecsendióval és egy csipet cukorral ízesítünk.
Ha megfőtt a brokkoli beszűrjük és egy előre elkészített, kivajazott, hőálló tálba tesszük. A tetejére vajat kockázunk. Leöntjük a besamel mártással, vastagon megszórjuk reszelt sajttal.
170°-on, légkeverésen vagy grillen megpirítjuk.
Vigyázat, gyorsan fogy! Érdemes dupla adaggal indítani!
Kívül kellemesen ropog, belül krémesen puha. Sokszor egyszerűen csak egy kis hideg sós tejfölt mártogatunk hozzá, és így magában is tökéletes.
Sajtosan krémes, kellően roppanó zöldségek és ropogós sajtsapka.