Instagram

Follow Me!

Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 0,5 kg liszt
  • 1 élesztő (50 g)
  • 4 dl tej
  • 1 csapott evőkanál só
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1-1,5 liter víz
  • 1 csipet cukor
A szóráshoz:
  • kömény
  • sajt
  • nagy szemű só
  • illetőleg só mártást is készíthetünk

Elkészítés:

5 dkg élesztőt felfuttatunk egy kevés langyos cukros tejben. Míg az élesztő felfut, addig kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a 3 dl langyos tejet és az 5 evőkanál olvasztott vajat. Ha az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk, és  jól gyúrható, picit ruganyos tésztát készítünk.

Meleg helyen, letakarva fél órát pihentetjük és kelni a hagyjuk.

A fél óra leteltével lisztezett nyújtódeszkán újra átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk.

A részekből egyesével rudakat sodrunk ízlés szerinti vastagságúra. Körülbelül 25-35 cm hosszúra érdemes sodorni. A kisodort rudak közepét picit vastagabbra hagyjuk, hogy könnyű legyen feltekerni és szép pereceket tudjunk formálni.

Megformázzuk a pereceket, 30 percig hagyjuk először meleg helyen pihenni, majd újabb 30 percig hűtőben pihentetjük.

Közben vizet forralunk a szódabikarbóna hozzáadásával. A perceket egy-két darabonként megmártjuk a forrásban lévő vízben 1 percre és egy kivajazott tepsibe helyezzük őket. A tetejét sóval, köménnyel vagy reszelt sajttal szórjuk meg és 180 °-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg készíthetünk só mártást is.

Tipp:  a sütőt nem kell előmelegíteni a perec berakása előtt. Tökéletes, ha hideg sütőbe helyezzük.

A só mártás hozzávalói:
  • 2 evőkanál só
  • 3 evőkanál liszt
  • igény szerinti víz
Elkészítés:

A lisztet és a sót annyi vízzel dolgozzuk össze, amennyivel közepesen sűrű masszává válik. Akkor jó, ha picit folyós. A tésztára a sütés vége felé kenjük rá, amikor már van egy pici színe a perecünknek, így sütjük arany barnára.

 

Otthon ízei Otthon ízei

Foszlós tésztájú, sós kalács, tökéletes kiegészítője egy finom reggelinek.

Könnyed pogácsa recept, amely még másnap is friss, fogyasztható.

Gyors sós sütemény egyszerűen, ami vendégvárónak is kiváló.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..