Bajor perec - Otthon ízei

Bajor perec

Az egyik legfinomabb perec, amit valaha ettem. Kellően lágy és puha a tészta, még másnap és harmadnap is finom!

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 0,5 kg liszt
  • 1 élesztő (50 g)
  • 4 dl tej
  • 1 csapott evőkanál só
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1-1,5 liter víz
  • 1 csipet cukor
A szóráshoz:
  • kömény
  • sajt
  • nagy szemű só
  • illetőleg só mártást is készíthetünk

Elkészítés:

5 dkg élesztőt felfuttatunk egy kevés langyos cukros tejben. Míg az élesztő felfut, addig kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a 3 dl langyos tejet és az 5 evőkanál olvasztott vajat. Ha az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk, és  jól gyúrható, picit ruganyos tésztát készítünk.

Meleg helyen, letakarva fél órát pihentetjük és kelni a hagyjuk.

A fél óra leteltével lisztezett nyújtódeszkán újra átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk.

A részekből egyesével rudakat sodrunk ízlés szerinti vastagságúra. Körülbelül 25-35 cm hosszúra érdemes sodorni. A kisodort rudak közepét picit vastagabbra hagyjuk, hogy könnyű legyen feltekerni és szép pereceket tudjunk formálni.

Megformázzuk a pereceket, 30 percig hagyjuk először meleg helyen pihenni, majd újabb 30 percig hűtőben pihentetjük.

Közben vizet forralunk a szódabikarbóna hozzáadásával. A perceket egy-két darabonként megmártjuk a forrásban lévő vízben 1 percre és egy kivajazott tepsibe helyezzük őket. A tetejét sóval, köménnyel vagy reszelt sajttal szórjuk meg és 180 °-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg készíthetünk só mártást is.

Tipp:  a sütőt nem kell előmelegíteni a perec berakása előtt. Tökéletes, ha hideg sütőbe helyezzük.

A só mártás hozzávalói:
  • 2 evőkanál só
  • 3 evőkanál liszt
  • igény szerinti víz
Elkészítés:

A lisztet és a sót annyi vízzel dolgozzuk össze, amennyivel közepesen sűrű masszává válik. Akkor jó, ha picit folyós. A tésztára a sütés vége felé kenjük rá, amikor már van egy pici színe a perecünknek, így sütjük arany barnára.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.